Trimite unui prieten Printeaza pagina

Cele mai importante proiecte ale anului 2011 pentru Ministerul Sanatatii sunt...

Cele mai importante proiecte ale anului 2011 pentru Ministerul Sanatatii sunt introducerea cardului national de sanatate, reorganizarea sistemului spitalicesc si investitii in domeniile oncologic si ATI.

In 2011, Ministerul Sanatatii are in intentie 4 obiective importante:

- Informatizarea sistemului medical cu prioritate pentru introducerea cardului national de sanatate
- Investitii pentru domeniile de cancer si ATI
- Reorganizarea sistemului spitalicesc prin comasarea sau desfiintarea unor unitati sanitare
- Mai multe masuri care vizeaza pregatirea tinerilor medici

Imprimeria Nationala a anuntat Ministerul Sanatatii ca, la sfarsitul lunii ianuarie 2011, va incepe productia cardului national de sanatate.

Cardul national va fi un document care va deveni obligatoriu pentru fiecare asigurat ce doreste sa acceseze servicii medicale in unitatile sanitare din reteaua publica, dar si pentru medicii din sistem care vor primi, la randul lor, un card medical profesional.

Implementarea cardului national de sanatate reprezinta o necesitate pentru eficientizarea sistemului sanitar. Acest proiect reprezinta de fapt primul pas spre informatizarea sistemului medical care va conduce la disciplina financiara si medicala.

Introducerea cardului va aduce beneficiu atat pacientilor, cat si autoritatilor sanitare. Pacientii vor scapa de birocratie si de drumurile intre serviciu si casa de asigurari pentru a dovedi calitatea de asigurat cand au nevoie de servicii medicale sau concedii medicale, autoritatile vor putea cunoaste exact cate servicii medicale au fost efectuate unui pacient, care sunt nevoile reale in sistem.

Persoanele asigurate vor avea obligatia prezentarii cardului national de asigurari sociale de sanatate in scopul acordarii serviciilor medicale de catre furnizorii aflati in contract cu casele de asigurari de sanatate.

Tot anul acesta, in functie de fondurile repartizate, Ministerul Sanatatii va realiza o serie de investitii in cadrul programelor de oncologie si ATI. Astfel, aproximativ 190 000 000 de lei vor fi cheltuiti pentru reabilitarea sectiilor de oncologie si ATI si pentru dotare cu aparatura medicala de specialitate in unitatile sanitare din reteaua Ministerului Sanatatii si cea a autoritatilor locale.

In premiera, Ministerul Sanatatii va desfasura programele nationale de sanatate, multianual, pe o durata de 2 ani, pentru a exista o predictibilitate atat din punctul de vedere al furnizorilor din sistem, cat si din cel al pacientilor.

Cele mai importante programe noi care vor fi gestionate in acest an vizeaza reducerea incidentei cancerului in Romania si fertilizarea in vitro. Peste 84 000 000 lei vor fi alocate pentru aceste interventii in oncologie si reproducerea asistata.

Reorganizarea unitatilor sanitare se va realiza, in principal, in doua planuri, fie prin comasare, fie prin desfiintare, atat pentru reteaua Ministerului Sanatatii, cat si pentru cea a autoritatilor locale.

Aceste comasari urmaresc o eficientizare a activitatii spitalelor, dar si o cheltuire mai buna a banului public; exista spitale care functioneaza in aceeasi cladire si este evident ca un management unitar pe institutii care sunt in aceeasi cladire este mult mai binevenit. Pe de alta parte, sunt situatii in care aceasta comasare urmareste o incadrare intr-o clasa superioara a noii institutii astfel create. In prezent exista centre universitare importante in tara, Timisoara, Cluj, Targu-Mures, Iasi, Craiova, Bucuresti, care vor trebui sa aiba spitale clasificate in clasa 1, cel mai inalt grad de clasificare, dar pentru aceasta trebuie sa aiba anumite specialitati incluse in spitalele judetene, de care astazi nu dispun.

De asemenea, vor exista o serie de unitati sanitare care se vor reprofila. Si in acest caz, autoritatile locale vor face propuneri pentru realizarea acestui proiect.

Ministerul Sanatatii estimeaza ca, in functie de propunerile venite din teritoriu, in 2 saptamani va propune o lista cu noile structuri.

Incepand cu 2011 concursul de Rezidentiat va fi organizat descentralizat, centrele universitare fiind responsabile in formarea medicala de specialitate, acest lucru ducand la scaderea migratiei medicilor intre diferite regiuni ale tarii.

De asemenea, Ministerul Sanatatii a inceput in aceasta saptamana demersurile pentru ca medicii tineri sa se poata angaja intr-o unitate sanitara, chiar daca nu au promovat concursul de Rezidentiat

Pe site-ul MS se afla in dezbatere publica un proiect de act normativ conform caruia absolventii facultatilor de medicina, incepand cu promotia 2005, vor primi competente de practica limitate chiar daca nu au promovat concursul de Rezidentiat.

Conform aceluiasi proiect, incepand cu anul III de pregatire in specialitate, rezidentii pot fi inclusi in linia de garda (alta decat linia I de garda), in afara programului normal de lucru. De asemenea, incepand cu anul IV de pregatire in specialitate, acestia vor putea trece in linia I de garda, sub supravegherea unui medic specialist sau primar care se afla de garda la domiciliu.

Tot in 2011, este prevazut a se achizitiona 202 ambulante de diferite tipuri, plus o masina de accidente si calamitati.

Ministerul Sanatatii a inceput demersul pentru impelementarea unui program de dotare a serviciilor de ambulanta si SMURD pe o durata de 4 ani, in functie de fondurile repartizate pentru aceasta destinatie. Acest program care prevede achizitionarea de minim 681 ambulante de diferite tipuri si autospeciale in valoare de 209 649 542 lei va permite completarea dotarii serviciilor prespitalicesti si a inlocuirii treptate a ambulantelor uzate. Un avantaj este faptul ca Ministerul Sanatatii nu va mai trebui sa faca achizitii masive de ambulante in viitor. Procedura de licitatie este in curs de derulare, acordul cadru putand fi semnat in cursul lunii februarie, cu respectarea termenelor legale dupa finalizarea procedurilor de achizitie.

07/01/2011 Ministerul Sanatatii
Sursa: Stirimedicale.ro


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii