Trimite unui prieten Printeaza pagina

COPAC semnaleaza CNAS situatia decontarii retetelor

Reprezentantii COPAC au adresat o adresa oficiala Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, in care solicita precizarea pozitiei oficiale a acestei institutii in legatura cu situatia decontarii retetelor prescrise de medicii de familie peste limita celor 20 de consultatii pe zi.

Cezar Irimia, presedintele COPAC, atrage atentia, intr-un comunicat de presa, ca a inceput sa se aplice coplata si odata cu ea vin semnale de la pacienti ca nu le mai pot fi prescrise retete compensate sau bilete de trimitere.

Evident, este vorba de acele acte eliberate peste limita celor 20 de consultatii/ servicii care pot fi decontate de Casa de Asigurari de Sanatate.

"Medicii nu isi pot lua raspunderea prescrierii peste cele 20 de consultatii, pentru ca, in acest caz, ei vor fi obligati sa plateasca contravaloarea serviciilor acordate (retete, bilete de trimitere, concedii medicale). Daca pacientul nu are bani sa isi plateasca tratamentul, acesta va fi trecut pe lista de prioritate pentru luna urmatoare", a declarat Cezar Irimia, presedintele COPAC.

Pacientii cronici nu vor mai primi, potrivit art. 103 din Contractul Cadru pe 2010, decat maximum 7 medicamente pe luna pentru bolile cronice, total insuficient daca pacientul sufera de mai multe afectiuni cronice. Pana acum, un pacient cronic care suferea de mai multe boli cornice, putea primi 7 medicamente pentru fiecare.

"Prin aceasta decizie se incalca dreptul asiguratului de a primi servicii din pachetul de baza, desi sunt asigurati. In aceste conditii, pacientii cronici vor fi nevoiti sa isi plateasca tratamentul sau sa moara", a adaugat Irimia.

2010
Sursa: Televiziunea-medicala.ro


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii