Trimite unui prieten Printeaza pagina

Bolile aparatului respirator printre principalele cauze de deces la romani

Untitled Document

Bolile aparatului respirator sunt printre principalele cauze de deces la romani. Rata mortalitatii prin boli acute respiratorii este de 15 ori mai mare fata de media UE.

Sute de milioane de oameni sufera in fiecare zi de boli respiratorii cronice. Dupa ultimele estimari ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii (2007), aproximativ 300 milioane de oameni au astm, 210 milioane au BPOC, alte milioane au rinite alergice si alte boli cronice respiratorii nediagnosticate.

Conform raportului Colegiul Medicilor din Romania prezentat in martie 2011, primele cinci cauze de deces sunt bolile aparatului circulator (558,3), cancere (181,3), bolile aparatului digestiv (62,6), accidentele (55,7) si bolile aparatului respirator (49,5) (la 100.000 de locuitori).

Rata mortalitatii prin boli acute respiratorii, pneumonia si influenza la varste sub 5 ani, s-a redus la jumatate in perioada 2000-2008 (de la 143,53 la 76,22), dar este de aproape 15 ori mai mare fata de media din UE (5,18 in 2008). Cu toate ca avem programe de supraveghere pentru bolile respiratorii, tuberculoza ramane in Romania o problema de sanatate publica. Incidenta cazurilor de tuberculoza in Romania este cea mai mare din regiunea Europei cu 101,02 cazuri noi la 100.000 de locuitori in 2008 (media UE este de 14,09 cazuri noi la 100.000 de locuitori).

Alta boala respiratorie cu cifre ingrijoratoare pentru Romania este astmul bronsic, care afecteaza in Romania peste doua milioane de pacienti, prevalenta acestei boli fiind de 4-6% din populatia totala. Astmul este si cea mai frecventa boala cronica la copii - in Romania 7% dintre acestia sufera de astm bronsic. Incidenta per totala a bolilor respiratorii in Romania este mai putin cunoscuta deoarece exista extrem de putine studii realiste.

Caile respiratorii sunt supuse permanent agresiunii externe, in plaman patrunzand 10.000 litri aer pe zi. Cu aerul respirat patrund in plamani bacterii, virusuri, particule fine, gaze nocive. In repaus la fiecare respiratie sunt aspirati 500 cm3 aer, din care 150 raman in caile respiratorii si 350 patrund in alveole. Aparatul respirator este tinta predilecta pentru factorii de agresiune externi. Fumatul, aglomeratiile urbane, colectivitatile favorizeaza raspandirea agentilor infectiosi si duc la mentinerea la un nivel ridicat a incidentei bolilor respiratorii acute.

Toate aceste aspecte vor fi dezbatute de specialisti in cadrul unei conferinte de presa prilejuita de deschiderea lucrarilor simpozionului interdisciplinar de anvergura nationala organizat la Targu Jiu intre 28 - 29 aprilie 2011, pe tema PATOLOGIA RESPIRATORIE IN PRACTICA MEDICALA CURENTA. Simpozionul national cu participare internationala devenit deja traditie in promovarea colaborarii interdisciplinare in medicina romaneasca este organizat de Spitalul de Pneumoftiziologie "Tudor Vladimirescu" Targu-Jiu si Societatea Romana de Pneumologie intre 28-29 aprilie 2011, la hotel Brancusi din Targu-Jiu (Bd. Brancusi, nr. 10, Targu-Jiu, jud. Gorj).

Manifestarea are ca scop clarificarea aspectelor legate de traseul pacientului in sistem, de diagnosticarea precoce a afectiunilor respiratorii si tratamentul corect al acestora, de rolul medicului de familie, al pneumologului, al internistului, al medicului specializat in medicina fizica si recuperare si al celorlalti specialisti la care ajunge pacientul cu boala respiratorie precum si aspecte legate de cine trimite si unde este trimis un astfel de pacient.

Simpozionul va oferi oportunitatea discutiilor intre specialisti cu privire la strategiile, instrumentele si mecanismele cele mai eficiente in lupta pentru prevenirea si controlul bolilor respiratorii cronice in tara noastra.

Avand in vedere ca 30% dintre vizitele la medicul de familie ale pacientilor in varsta de peste 5 ani sunt pentru probleme legate de aparatul respirator, specialistii considera ca un management eficient al cazurilor la acest nivel ar contribui la un mai bun control al bolilor respiratorii.

La eveniment sunt asteptati 200 de participanti (pneumologi, medici de familie, internisti, cardiologi, asistenti medicali) din toata tara. Evenimentul este creditat cu puncte EMC acordate de C.M.R si O.A.M.G.M.A.M.R. Manifestarea este coordonata stiintific de catre prof. univ. dr. Constantin MARICA, medic pneumolog la Institutul National de Pneumologie Prof. Dr. Marius Nasta din Bucuresti, expert TB MDR al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, vicepresedinte al Societatii Romane de Pneumologie.

Printre lectorii confirmati care vor sustine prezentari in cadrul evenimentului se numara: prof. univ. dr. Florin Mihaltan (Presedinte al Societatii Romane de Pneumologie), prof. asoc. dr. Ruxandra Ulmeanu, Prof. univ. dr. Cristian Didilescu, Conf. Univ Dr Ioan Cordos, conf. dr. Gheorghe Nini si altii.

Evenimentul se desfasoara sub egida Societatii Romane de Pneumologie.
Parteneri eveniment: Directia de Sanatate Publica Gorj, Universitatea "C. Brancusi" Targu-Jiu.
Organizatori: Consiliul Judetean Gorj, Spitalul de Pneumoftiziologie "Tudor Vladimirescu" si Houston NPA.
Programul stiintific se va desfasura joi (28.04.2011) intre orele 11:00-18:00 si vineri (29.04.2011) intre orele 10:00-17:00.

13/04/2011
Sursa: Stirimedicale.ro


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii