Trimite unui prieten Printeaza pagina

Avatar 3D-HD - Tehnologia de Difuzare live

In rolurile principale: Robotul DaVinci , Deliu Victor Matei, Ottavio de Cobelli, Ioan Coman, Nicolae Crisan
Sectia Urologie-Institutul European de Oncologie, Milano, Via Ripamonti 435, Italia
Sectia Urologie-Spitalul Clinic Municipal, Cluj-Napoca, Str. Tabacarilor 11

Cluj (Romania) devine treptat unul dintre centrele medicale cele mai avansate din Sud-Estul Europei. Sprijinit de Institutul European de Oncologie, Prof. Ioan Coman a organizat la inceputul acestei luni (2-3 iulie) un prim Curs Internaţional de Urologie asistata robotic din Romania. Particularitatea a fost că, pentru prima dată, participanţii la conferinţa au putut asista la difuzarea "live", din sala de operatii, a procedurilor chirurgicale.

Cursul a fost gandit intr-o maniera practica: numai chirurgie live, fiecare procedura chirurgicala fiind urmata de explicatii. S-au realizat trei interventii: o prostatectomie radicala robotica (Prof. O de Cobelli, IEO, Milano), o nefrectomie parţială robotica (Dr. D.V. Matei, IEO, Milano) şi o pieloplastie robotica prin abord retroperitoneoscopic (tehnica personala a Prof. Ioan Coman). Interventiile au fost difuzate live folosind tehnologia 3D-HD, cei 57 de invitati (desi initial cursul a fost gandit pentru 30 de persoane) purtand ochelari polarizati si beneficiind de exact aceleasi imagini care apareau si pe consola chirurgului.

Aceasta prima experienta a fost posibila numai datorita profesionalismului echipei de de difuziune (ITC, Milano, Italia) si a sustinerii Intuitive Surgical Europe (multumiri speciale D-lui Frank Van Hyfte),care a primit cu entuziasm idea Dr-ului Matei. A fost cel de-al treilea eveniment organizat de catre Spitalul Municipal Cluj-Napoca in colaborare cu Institutul European de Oncologie din Milano in efortul de sprijini dezvoltarea chirurgiei asistata robotic in Europa de Est.
Chirurgii din Bulgaria, Serbia, Republica Moldova, şi, bineinţeles, Romania au fost norocosii benefeciari ai acestui eveniment. Posibilitatea de a viziona interventiile 3D-HD in sala de conferinţe a permis o mai buna intelegere atat a avantajelor roboticii cat si a procedurilor efectuate in timpul demonstraţiilor live.
După ce au format una dintre cele mai mari echipe de chirurgi urologi prin consola, (cel putin din Italia, adică 5), Prof. O Cobelli de la Institutul European de Oncologie din Milano, in colaborare cu Dr Matei (IEO Milano) şi Prof. Coman (Cluj, Romania) lucreaza pentru a implementa predarea roboticii in Europa de Est.

20/09/2010 Deliu-Victor Matei, MD
Sursa: Stirimedicale.ro


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii