Trimite unui prieten Printeaza pagina

Asistentii medicali - "Furnicutele sistemului"

Concluziile conferintei anuale a Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania-filiala Municipiului Bucuresti:
- necesitatea elaborarii de ghiduri de buna practica medicala pentru asistentii medicali si moase
- formare postuniversitara, specializari si competente pentru asistentii medicali si moase
- elaborarea unei scrisori deschise catre autoritati

Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania filiala Municipiului Bucuresti si Houston NPA au organizat intre 29-30 octombrie cea de-a doua Conferinta Anuala cu tema: 'Profesia de asistent medical si moasa la inceput de sec XXI", la care au participat peste 300 de asistenti medicali din Bucuresti si din tara.

Gandit ca un spatiu comunicational interactiv, evenimentul a dat posibilitatea participantilor sa-si impartaseasca din experienta profesionala printr-un schimb eficient de idei si informatii; de a-si exprima opiniile referitoare la profesia de asistent medical/moasa si de a formula dificultatile intampinate si oportunitatile identificate in munca de zi cu zi. Conferinta anuala a fost structurata pe 2 zile, temele de interes general fiind dezbatute in plen, iar cele specifice discutate in seminarii pe diferite specialitati. Programul conferintei a fost creditat cu 15 puncte EMC.

"Pentru a asigura calitatea serviciilor oferite de asistentii medicali si moase trebuie avute in vedere urmatoarele: redefinirea rolului si pozitiei asistentului medical si al moasei in echipa medicala; definirea atributiilor asistentilor medicali licentiati; cursuri de specializare si competenta, necesitatea existentei unui plan de cariera pentru asistentii medicali si moase; gasirea unor solutii pentru normarea corecta a personalului medical pe baze stiintifice, elaborarea de proceduri si ghiduri de practica pentru asistentii medicali si moase. Toate acestea si multe alte propuneri argumentate, se vor regasi intr-o scrisoare deschisa, care va fi supusa unei dezbateri publice si apoi inaintata autoritatilor" a concluzionat Carmen Mazilu, presedinte OAMGMAMR filiala Bucuresti, la finalul evenimentului.

Carmen Mazilu a prezentat in deschiderea conferintei lucrarea cu tema "Ingrijirile medicale bazate pe dovezi" si colaborarea cu Joanna Briggs Institute (JBI) din Australia si infiintarea Centrului Roman de Ingrijiri Medicale Bazate pe Dovezi pentru Asistenti Medicali si Moase. Potrivit lui Carmen Mazilu, "obiectivele acestei colaborari sunt: promovarea conceptului de medicina bazata pe dovezi, organizarea de traininguri si manifestari stiintifice legate de concept, participarea la evenimentele JBI, realizarea de cercetari secundare care vor fi publicate in jurnalul JBI, organizarea de seminarii axate pe promovarea practicii bazate pe dovezi, participarea la elaborarea ghidurilor de buna practica din domeniu, constituirea unor retele de diseminare a acestor ghiduri".

Intrebat de catre asistenti de posibilitatea standardizarii practicii asistentului medical, presedintele OAMGMAMR, Mircea Timofte ca precizat ca "am reusit sa elaboram, dupa ani de munca si prin implicarea tuturor filialelor Ordinului, procedurile de practica pentru asistentii medicali. Procedurile sunt perfectabile si revizuibile in timp, pe baza sugestiilor venite din partea asistentilor medicali si a moaselor. Un ghid de practica este greu de realizat numai de catre asistentii medicali, fiind necesara colaborarea cu medicii."
Asistent principal Ana Bragarin a abordat o tema cu implicatii deosebite si extrem de mediatizata in ultimul timp: infectiile nosocomiale, o adevarata problema in secolul 21. Infectia nosocomiala este infectia care isi are originea intr-o unitate sanitara si care poate fi recunoscuta clinic sau microbiologic.
"Infectiile din spitale au un impact negativ asupra personalului medical, printre cause amintim presiunea opiniei publice si a mass media care mediatizeaza exagerat cazurile din spitale" precizeaza Ana Bragarin.
Cauzele complementare care pot conduce la infectiile nosocomiale sunt: modul de spitalizare (incidenta infectiilor secundare a fost de 0,9% pentru camerele cu 1-2 paturi si de 13,4% pentru saloanele cu 8-10 paturi), circuite septice si aseptice nedefinite, indeplinirea de manopere septice si aseptice de aceeeasi persoana, lipsa dezinfectantelor topice.

"Prescrierea si uzul excesiv de antibiotice in spital duc la dezvoltarea unor tulpini rezistente de germeni patogeni si la distrugerea microflorei normale. Exista de asemenea o conceptie gresita a personalului din spital asupra infectiilor nosocomiale si o lipsa de responsabilitate a personalului medical fata de aparitia infectiilor intraspitalicesti. Zone de mare risc in spital sunt: ATI, Neonatologie, Dializa, Unitati de arsi" explica Ana Bragarin.

Intrebati de ce cred ca apar infectiile nosocomiale, asistentii prezenti in sala au fost de parere ca cele mai multe apar din cauza lipsei acute de personal medical, realizarea tratamentelor si lipsa materialelor sanitare, a antisepticelor, etc.

Evaluarile efectuate in spitalele santinela din Romania arata ca 75% din infectiile nosocomiale apar ca urmare a utilizarii instrumentelor si aparaturii in manopere terapeutice/de investigare sau de reanimare. "Ar trebui sa existe si sa functioneze in fiecare spital un departament de securitate in munca, iar fisele de protectia muncii ar trebui sa fie semnate de personalul medical, numai in conditiile in care se respect toate prevederile legilor in vigoare, pentru ca noi suntem supusi unor riscuri deosebit de mari din cauza conditiilor de munca si lipsa echipamentelor de protectie, iar raportarile despre infectii nu sunt comunicate veridic" adauga un asistent medical de la Spitalul CF2.

Invitatul special al Conferintei, prof. Bart Geurden de la Universitatea din Antwerp a tinut o scurta prezentare a situatiei asistentului medical din Belgia. In Belgia, cei care doresc sa profeseze ca asistent medical-moasa au posibilitatea de a urma 3 ani de facultate pentru cele 2 specializari si apoi cursuri de masterat de 2 ani. Facultatea de asistenti medicali pregateste 5 specializari: clinician, asistent de pediatrie, de geriatrie, de psihiatrie si de sanatate publica. Exista posibilitatea si unor cursuri postuniversitare, care includ: geriatrie, oncologie, ingrijiri paliative, ingrijirea ranilor, pentru moase, kinetoterapie, acupunctura si "indrumare profesionala" sau "mentorat". Aceste programe au in vedere aducerea de asistenti medicali care profeseaza in spitale/clinici etc ca mentori si indrumatori-profesori la universitate, pentru a impartasi din experienta lor practica celor care inca studiaza.

Dr. Daniel Popescu a precizat ca "pregatirea asistentului medical in Romania ar trebui facuta in stransa legatura cu o cercetare a pietei fortei de munca, iar pentru cei care au absolvit scolile postliceale in perioada in care nu exista posibilitatea urmarii cursurilor facultatii de specialitate ar trebui gasita o solutie pentru a-si putea continua studiile,daca acestia doresc".

Un alt subiect a fost practica independenta a moaselor si a asistentilor medicali. In acest moment, moasele nu isi pot practica profesia autonom, deoarece nu exista inca norme si metodologii care sa reglementeze aceasta activitate, iar CNAS nu incheie contracte cu acestea. Carmen Mazilu a intervenit explicand ca "organizatia profesionala va face demersuri pentru practicarea independenta a profesiei de asistent medical si moasa".

Asistent medical Mihaela Roler a vorbit despre drepturile pacientilor: accesul la asistenta medicala, respectul si demnitatea persoanei, confidentialitatea, siguranta personala, consimtamantul, dreptul la a doua opinie,dreptul de a refuza manevra sau tratamentul,dreptul la intimitate si informare dar a vorbit si despre obligatiile pacientului.

In ceea ce priveste practica asistentului medical, o buna informare despre testul pe care pacientul trebuie sa-l efectueze in scop diagnostic il va ajuta pe asistent sa pregateasca pacientul pentru respectiva manevra, castigandu-se astfel increderea si cooperarea sa. Unele teste necesita instructiuni detaliate pentru a ne asigura de cooperarea pacientului pentru corecta recoltare a probelor biologice.
Asistent medical Mariana Trosan a prezentat investigatiile radiologice PET-CT care vin in ajutorul pacientilor. Metoda PET/CT reprezinta in tara noastra culmea tehnologiei de diagnostic, in tarile dezvoltate fiind considerata deja o investigatie de rutina. Este o investigatie neinvaziva, nedureroasa si rapida, oferind informatii esentiale despre starea de sanatate a pacientilor, acest lucru permitand medicilor sa detecteze si diagnosticheze bolile in faza incipienta, si sa identifice tratamentul adecvat. In multe afectiuni, si in special in cazul cancerului, investigatia PET/CT poate detecta schimbari morfologice cu 6 pana la 12 luni inainte ca acestea sa poata fi detectate la nivel anatomic prin investigatii traditionale (Rezonanta Magnetica sau Tomografie Computerizata). Investigatia este foarte costisitoare in Romania.

Asist. univ. dr. Oana Deleanu a vorbit participantilor despre apneea in somn si riscurile pe care le presupune. Pe timpul noptii pacientul cu apnee are un sforait persistent si zgomotos, cu pauze in respiratie. Din cauza somnului neodihnitor, pacientul are dureri de cap matinale, prezinta somnolenta pe timpul zilei care conduce la o capacitate redusa de concentrare si iritabilitate. In Romania, pacientii nu beneficiaza de tratamente compensate, ei fiind nevoiti sa suporte costul intregului tratament. In plus, Romania se confrunta cu lipsa laboratoarelor de specialitate, si a specialistilor pregatiti in acest domeniu. "Asistentul medical poate avea o implicare in diagnosticarea si tratarea precoce a apneei in somn. Recomand asistentilor medicali sa monitorizeze somnul pacientilor si de asemenea sa ii intrebe cum s-au odihnit".

A doua parte a zilei de vineri a fost dedicata sesiunilor stiintifice pe specialitati: "Sanatatea mamei si copilului", "Actualitati in chirurgie", "Ingrijirile centrate pe pacient - o noua provocare pentru asistentul medical", "Tratamentul modern al plagilor".

03/11/2010
Sursa: Stirimedicale.ro


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii