Trimite unui prieten Printeaza pagina

Asigurari de raspundere civila profesionala pentru asistenti medicali si moase

Asistentii medicali si moasele vor incheia contracte de asigurare pentru raspundere civila profesionala intre 2 000 si 10 000 de euro pentru anul 2011.

Asa a decis Consiliul National al Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania, care a adoptat o hotarare in acest sens.

Documentul prevede ca pentru asistentii medicali generalisti, moasele si asistentii medicali care isi exercita profesia in unitati sanitare cu paturi, centre de primire urgente, unitati de primiri urgente sau servicii de ambulante, asigurarile incheiate vor fi echivalentul in lei al sumei de 10 000 euro.

Asistentii medicali generalisti, moasele si asistentii medicali care exercita profesia in unitati de medicina primara, ambulatorii, cabinete medicale individuale, laboratoare vor incheia asigurari, echivalentul in lei, pentru suma de 4 000 euro.

Pentru asistentii de farmacie, asistentii medicali specialitatea igiena si sanatate publica si asistentii care isi desfasoara activitatea in institute/sectii de medicina legala, asigurarile incheiate vor fi echivalentul in lei pentru suma de 2 000 euro.

Asigurarile de raspundere civila se vor incheia numai la societati de asigurare autorizate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor si reasigurate. Valorile contractelor sunt minimale, asistentii medicali si moasele avand libertatea ca, in functie de specificul locului de munca si activitatilor efectiv desfasurate, sa incheie contracte de asigurare pentru raspundere civila profesionala la valori mai mari.

Potrivit articolului 22 din Ordonanta de Urgenta nr. 144 din 28 octombrie 2008 privind exercitarea profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moasa si a profesiei de asistent medical, precum si organizarea si functionarea Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania, "pentru riscurile ce decurg din activitatea profesionala, asistentii medicali generalisti, moasele si asistentii medicali din sistemul public sau privat incheie o asigurare de raspundere civila pentru greseli in activitatea profesionala. La incheierea contractului de munca, asistentii medicali generalisti, moasele si asistentii medicali au obligatia sa prezinte o copie a asigurarii".

Hotararea Consiliului National al OAMGMAMR completeaza Hotararea nr.21/12.12.2008 si intra in vigoare dupa modificarea si completarea Ordinului nr.346/2006 pentru aprobarea Normelor privind stabilirea limitelor de asigurare pentru furnizorii care intra in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.706/18.08.2008.

20/12/2010 Marius Asandulesei
Sursa: Stirimedicale.ro


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii