Trimite unui prieten Printeaza pagina

Alianta pentru Sanatate din Romania: Adevarul despre prescrierea retetelor compensate

Reprezentantii Aliantei pentru Sanatate din Romania isi exprima dezacordul fata de continua dezinformare a populatiei in privinta situatiei contractului cadru, lucru ce afecteaza atat increderea pacientilor in medici si activitatea cabinetelor medicale cat si in institutiile publice din domeniul sanatatii.

"Dezmintim informatia ca medicii din ambulatoriul de specialitate nu mai pot da retete compensate si bilete de trimitere conform noilor norme si ca acest lucru ar fi fost cerut de catre medicii de familie", a declarat Dr. Cosmin Alexandrescu, vicepresedinte APSR, presedinte APMA.

"Problema nou aparuta din neatentia CNAS si MS priveste doar pacientii care depasesc limita de consultatii impusa pe zi, respectiv de 20 consultatii/zi la medicul de familie si in medie 28 consultatii/zi la medicii din ambulatoriul de specialitate. In proiectul de norme 2011, CNAS si MS au propus ca toti medicii sa nu poata prescrie retete compensate si bilete de trimitere in urma consultatiilor care depasesc limita zilnica. Reprezentantii societatilor medicale au protestat vehement, considerand aceasta interdictie ca un abuz asupra drepturilor pacientului asigurat. Prevederea a fost eliminata, insa dintr-o neatentie a MS si CNAS doar in ceea ce ii priveste pe medicii de familie. Asteptam ca aceasta confuzie sa fie remediata cat mai repede posibil", precizeaza Cristian Hotoboc, presedinte APSR, presedinte PALMED.

Aceasta discutie priveste doar acele consultatii care depasesc limita impusa de CNAS si MS, prin nerespectarea de catre pacient a programarii.

"Dorim sa precizam ca prescrierea de retete compensate sau gratuite reprezinta finalizarea actului medical de catre fiecare medic, indiferent de specialitate, fie ca acel medic este din spital, din ambulatoriul de specialitate sau medic de familie. Medicul de familie poate prescrie asadar retete compensate exclusiv pentru consultatiile acordate de el, cu exceptia situatiilor in care se continua un tratament prescris de medicul din spital, pentru care medicul din spital a prescris prima reteta compensata pentru 30 de zile si a eliberat o Scrisoare Medicala prin care recomanda continuarea tratamentului. Precizam ca medicul de familie este penalizat daca transcrie retete ca rezultat al consultatiei altor medici si ca este de altfel nefiresc ca pacientii sa fie pusi pe drumuri inutile. Nu intelegem aceste noi incercari de manipulare a opiniei publice impotriva medicilor, in conditiile in care protestul nostru a fost supendat exclusiv in favoarea pacientilor." mentioneaza Dr. Rodica Tanasescu, vicepresedinte APSR si presedinte SNMF.

"Incercarile de a dezinforma medicii sau pacientii si de a crea tensiuni intre medicii de diverse specialitati se pare ca prevaleaza necesitatea rezolvarii celorlalte numeroase probleme cu care se confrunta sistemul de sanatate cu repercursiuni grave asupra starii de sanatate a populatiei!" precizeaza Vasile Barbu, secretar general APSR si presedinte ANPP.

16/06/2011
Sursa: Stirimedicale.ro


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii