Trimite unui prieten Printeaza pagina

A V-a editie a HOUSTON FARMA PRACTIC - 10-12 iunie

Houston NPA a organizat in perioada 10 - 12 iunie 2011 la Eforie Nord "Houston Farma Practic", a cincea manifestare dintr-o serie de evenimente regionale dedicate farmacistilor si asistentilor de farmacie, aceasta editie fiind dedicata participantilor din zona Dobrogei. Lucrarile s-au desfasurat sub coordonarea stiintifica a prof. univ. dr. Gheorghe Taralunga, decanul Facultatii de Farmacie din cadrul Universitatii "Ovidius" din Constanta, iar moderatorii simpozionului au fost: sef lucr. dr. farm. Robert Ancuceanu, farm. spec. Horvath Geza, dr. Miruna Lovinescu.

Intr-o atmosfera destinsa, participantii au asistat la o serie de dezbateri pe diferite teme de interes legate de particularitatile si provocarile profesiei de farmacist, dar si prezentari despre noutatile existente pe piata de profil. Programul evenimentului a fost creditat cu 20 puncte EFC pentru farmacisti si 10 puncte pentru asistentii de farmacie.

Printre lectorii care au sustinut prezentari la cea de-a Va editie a HFP s-au numarat: prof. dr. Vasile Sarbu - Presedinte Societatea Romana de Chirurgie, prof. univ. dr. Florin Tudose - Seful Departamentului Psihiatrie de legatura, Spitalul Universitar Bucuresti, Decan al Facultatii de Psihologie Sociologie, Universitatea "Spiru Haret", conf. dr. Catalina Tudose - presedinte Societatea Romana de Alzheimer, prof. dr. Sorin Rugina, Spitalul de Boli Infectioase Constanta, dr. Marius Uscatu - Centrul de Chirurgia Piciorului Bucuresti, prof. univ. dr. Gheorghe Taralunga - Decan Facultatea de Farmacie din cadrul Universitatii "Ovidius" Constanta, conf. univ. dr. Voinea Felix - Sef Clinica Urologie Constanta, farm. spec. Horvath Geza, dr. Cristina Mihai.

Prof. dr. Gheorghe Taralunga a explicat drumul medicamentului de la sinteza la aprobarea lui pe piata si a oferit in cadrul unei prezentari interactive informatii despre farmacocinetica, toxicologie, studii clinice, studii biofarmaceutice, studii de eficacitate si siguranta.

Potrivit prof. dr. Taralunga, orice medicament nou trebuie sa indeplinesca, conform normelor legale, toate cerintele care asigura calitatea, eficienta si siguranta. Nici un medicament nu poate fi pus pe piata in Romania fara o autorizatie de punere pe piata emisa de catre Agentia Nationala a Medicamentului (ANM).

Cererea de autorizare de punere pe piata trebuie sa fie insotita de informatii si documente stiintifice, transmise in conformitate cu normele si protocoalele analitice, farmacotoxicologice si clinice referitoare la testarea medicamentelor. La efectuarea tuturor cercetarilor farmaceutice privind medicamentul nou trebuie sa se tina seama de prevederile din: ghidurile stiintifice privind calitatea, siguranta si eficacitatea medicamentelor de uz uman adoptate de Comitetul pentru medicamente de uz uman si publicate de Agentia Europeana a Medicamentului [European Medicines Agency - (EMEA)], ghidurile farmaceutice din Comunitatea Europeana, publicate de Comisie in diferite volume ale Regulilor care guverneaza medicamentele in Comunitatea Europeana.

Intr-o prezentare pe tema medicamentelor generice, prof. dr. Gheorghe Taralunga a citat Asociatia Europeana a Medicamentelor Generice (EGA), conform careia, prin utilizarea produselor generice, in cadrul sistemelor de sanatate din Europa se economisesc anual aprox. 30 miliarde euro. Genericele sunt medicamente de aceeasi calitate, eficienta si siguranta ca si medicamentul original, dar disponibile la un pret mai accesibil, iar utilizarea lor asigura un acces extins si echitabil la solutii terapeutice de prima linie pentru toate bolile cronice. Desi nu exista diferente terapeutice intre un medicament generic si produsul original, preturile genericelor sunt cu 30-80% mai mici. Spre deosebire de alte state europene, accesul medicamentelor generice pe piata din Romania este in crestere usoara, ajungand la aprox 25% din piata de medicamente.

Prof. dr. Sorin Rugina a transmis un mesaj clar si concis - antibioticele trebuie folosite rational. In decursul celor 7 decenii de existenta, terapia antimicrobiana a schimbat fundamental relatia omului cu mediul inconjurator, diminuand semnificativ numarul mortilor cauzate de infectii. Incepand din anul 1940, antibioticele au adus cele mai mari beneficii terapeutice, reprezentand medicatia cu cea mai frecventa prescriere. Intr-un interviu acordat in 1945 de Alexander Fleming, cel care a descoperit penicilina, acesta a prezis ca "cel mai mare pericol este ca...oamenii vor lua antibiotice prea des si in doze prea mici, astfel incat in loc de eradicare bacteriologica se vor obtine tulpini rezistente si nu vom mai putea trata pneumonia cu penicilina". Potrivit prof. univ. dr. Sorin Rugina riscurile deriva din utilizarea incorecta a substantelor antimicrobiene, care: supune pacientii riscului aparitiei reactiilor toxice, determina selectia si proliferarea microorganismelor rezistente si multirezistente, face dificil controlul si tratamentul noilor infectii, determina cresterea considerabila a costurilor actului medical. In finalul prezentarii, prof Rugina a amintit vorbele mentorului sau, prof. dr. Mircea Angelescu "atunci cand prescrie antibiotice, medicul zilei de astazi trebuie sa se gandeasca la perspectivele medicinei de maine".

Conf. dr. Cristina Mihai a atras atentia asupra numarului cazurilor de diabet care a crescut de aproape trei ori in ultimele doua decenii, fenomen caracterizat de specialisti drept un "dezastru metabolic". In Romania obezitatea este o problema epidemiologica, 20% din copiii de 6-12 ani si 11% din copiii de 11-17 ani sunt afectati de suprapondere sau obezitate. In 2003, statisticile europene ne clasau pe locul 23 in privinta procentului de persoane supraponderale, acum, conform statisticilor date de Institutul de Endocrinologie "C.I. Parhon", Romania a urcat pe locul trei in Europa din punct de vedere al supraponderalilor (dupa Grecia si Iugoslavia), cu peste patru milioane de adulti cu obezitate si 50% din populatie peste greutatea normala.

In ceea ce priveste obezitatea infantila si bolile de nutritie la varste fragede, prof. Taralunga a precizat ca 9 din 10 copiii din Romania sufera de boli de nutritie, in principal din cauza alimentatiei nesanatoase (conform unui studiu al Universitatii de Medicina si Farmacie din Cluj). In plus, 99,7% dintre copii romani consuma un sfert din doza zilnica recomandata de vitamina D. Doza zilnica recomandata vitamina D (1-14 ani) = 200 UI, 250 ml de lapte (o cana) inseamna doar 100 UI vitamina D.

Alina Vladut, reprezentant Europharm Distributie, a anuntat strategia distribuitorului de a se concentra in mod special pe farmaciile independente si a invitat participantii sa se alature companiei si partenerului sau, Habitat for Humanity, pentru construirea de case pentru oamenii in nevoie. O alta prezentare Europharm Distributie care a starnit dezbateri aprinse a fost cea legata de influenta stocului si creantelor in asigurarea necesarului de lichiditati al farmaciei.

O prezentare excelenta, cu multiple cazuri clinice a avut dr. farm. Robert Ancuceanu despre dispepsie. (Dys=rau, alterat + peptein=digestie). Auto-diagnosticul de "indigestie" este unul din cele mai frecvente motive pentru care pacientii consulta medicul sau farmacistul, aceasta insemnand pana la 30% din adulti in unele sondaje (din care jumatate se adreseaza medicului).

De la conf. dr. Catalina Tudose participantii au aflat ca 1 din 8 oameni peste 55 de ani sufera de Alzheimer, 80% din bolnavii cu Alzheimer ramanand din pacate nediagnosticati in Romania. Conf. dr. Catalina Tudose a oferit explicatii pe larg in ceea ce priveste tulburarile de memorie datorate bolii Alzheimer si a sfatuit farmacistii sa consulte siteul www.alz.ro.

Primul farmacist care a primit titlul de cel mai activ participant la Houston Farma Practic a fost farm. spec. Horvath Geza, care a fost de aceasta data si moderator si lector. Originala sa prezentare, lucrata pe baza unor retete reale, interactiunile medicamentoase in farmacia de circuit deschis, a nascut multe intrebari in ceea ce priveste comunicarea medic-farmacist, esentiala in ceea ce priveste abordarea corecta a tratamentului.

Din prezentarea prof. dr. Florin. Tudose pe tema diagnosticului diferential intre anxietate si depresie farmacistii au aflat informatii de impact: 33% din pacientii medicului de familie au simptome ale anxietatii pregnant exprimate, 15% din pacienti indeplinesc criteriile diagnosticului de tulburare anxioasa, 10% din pacienti sunt diagnosticati, 53% din acestia primesc tratament, 50% din pacientii care primesc tratament il primesc pe cel corect, 8% din pacientii cu tulburare anxioasa ajung la psihiatru. Printre concluziile prof Tudose s-au numarat: anxioliticele moderne se administreaza cu usurinta si prezinta o mare siguranta in folosire, anxioliticele si/sau antidepresivele cu efect dual sunt recomandate atunci cand exista si depresie, psihoterapia va fi asociata cu farmacoterapia.

"Seria de evenimente Houston Farma Practic este dedicata farmacistilor si asistentilor de farmacie pentru care profesia inseamna vocatie. Cu fiecare editie, avem alaturi oameni din ce in ce mai valorosi pentru care HFP a devenit deja o traditie si care se reintalnesc periodic la aceste evenimente. Cea de a 5-a editie a fost extrem de interactiva si, incepand cu aceasta editie, i-am premiat pe cei mai activi participanti din cadrul sesiunilor stiintifice, oferindu-le posibilitatea de a se inscrie gratuit la urmatoarea editie HFP, cea dedicata Banatului, care va avea loc in perioada 16-18 septembrie la Gyula, hotel Erkel" a declarat dr. Maria Szerac, CEO Houston NPA.

Organizator: Houston NPA
Sponsori: Actavis, Alfa Wassermann, Bayer, Dacia Plant, Elli Lilly, Europharm Distributie, Healthadvisors, KRKA, MedCo, Natural Pharmaceuticals, Nestle, Nycomed, Pfizer, SCA Hygiene, Sodimed, Worwag.
Parteneri: Colegiul Farmacistilor din Romania, Ana Hotels Europa, OAMMR Filiala Constanta, Pharmec pentru farmacii, Asociatia Regionala de Scleroza Multipla din Constanta, Asociatia Copiilor si Tinerilor cu Diabet "Sweet Land" Constanta, Fundatia Baylor Marea Neagra, Asociatia "Parteneri in Progres", Asociatia Nevazatorilor din Romania - filiala Constanta, Alianta Nationala pentru Boli Rare din Romania, Asociatia pentru Prevenirea Osteoporozei din Romania, Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania, Asociatia Transplantatilor din Romania.

16/06/2011
Sursa: Stirimedicale.ro


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii