Trimite unui prieten Printeaza pagina

Colica renala (nefretica)

Colica renala este cea mai tipica durere de origine renala. Ea se datoreste punerii in tensiune a bazinetului de catre urina adunata deasupra unui obstacol recent aparut, precum si migrarii unui corp (cheag, calcul) in interiorul bazinetului.

Se caracterizeaza printr-un prodrom reprezentat de plenitudine lombara, dureri testiculare, polakiurie, mictiuni imperioase, alteori prodromul lipseste. Apare odata cu un consum mare de lichide, efort, trepidatii, caldura.

Debutul colicii este predilect noaptea printr-un acces dureros violent, ca o lovitura de pumnal (bolnavul se tavaleste pe jos de durere), atinge un paroxism si apoi lent dispare cu sau fara tratament.

Durerea cu caracter de lovitura de pumnal iradiaza pe traiectul ureterului spre teritoriul genitocrural. In colica testiculul este adesea retractat spre inelul inghinal prin contractia cremasterului si poate prezenta o sensibilitate deosebita.

Colica renala, care uneori poate imbraca aspectul unei colici subintrante (colici repetate) se insoteste de regula de fenomene urinare (tulburari de mictiune - polakiurie, disurie, tenesme vezicale si hematurie).

Bolnavul care are colica renala este extrem de agitat, anxios, cauta mereu o pozitie antalgica pe care nu o gaseste. In paralel el are fenomene reflexe cardio-circulatorii (bradicardie, paloare, transpiratii, raceala extremitatilor), fenomene digestive reflexe (greata, varsaturi, sughit, meteorism, ileus dinamic).

Diagnosticul diferential al colicei nefretice se face cu apendicita acuta, hernie inghinala, colecistita acuta, infarctul miocardic.

In colica renala lipseste contractura musculara abdominala, febra, orificiile herniare sunt libere.
Febra, de regula, nu este prezenta in colicile biliare decat atunci cand avem de-a face cu fenomene infectioase acute (pielonefrite acute).

Sfarsitul colicii renale este marcat de o incetare a durerii, dublata de o criza poliurica ce adesea este insotita de hematurie macroscopica sau microscopica.

Ea cedeaza in totalitate la medicatia antispastica sau odata cu eliminarea calcului.

Cauzele colicii renale

  • Litiaza renala - 80-90% din cazurile de litiaza renala evolueaza cu colica
  • Tbc renal (hematurie cu migrare de cheaguri renale)
  • Cancerul renal - eliminarea de tesut necrozat
  • Infarctul renal
  • Hidronefroza si malformatii congenitale prin distensia bazinetului
  • Leucemia mieloida in caz de radioterapie
  • Tratamentul nejudicios cu sulfamide ce determina calculi sulfamidici

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii