Trimite unui prieten Printeaza pagina

Catatonia

Catatonia este o tulburare caracterizata prin modificari ale tonusului sau activitatii musculare asociata cu un numar mare de afectiuni psihice.

Exista 2 seturi distincte de simptome ce sunt caracteristice acestei tulburari - stuporul catatonic si excitatia catatonica.

In stuporul catatonic pacientul prezinta un deficit al activitatii motorii care il poate imobiliza la pat (activitatea motorie poate fi redusa la zero). Bolnavii evita activitatile de ingrijire personala, evita contactul vizual cu alte persoane, pot fi muti si rigizi, si nu initiaza comportamente sociale. Stuporul catatonic este caracterizat, de asemenea, printr-un comportament cunoscut sub denumirea de cerea flexibilitas (flexibilitate ceroasa) in care bolnavului i se pot adopta posturi bizare (si uneori dureroase) pentru perioade indelungate de timp. Bolnavul poate deveni deshidratat si malnutrit deoarece refuza mancarea si lichidele. In situatiile extreme, acesti pacienti trebuie hraniti printr-un tub.

Excitatia catatonica sau miscarea excesiva este asociata cu un comportament violent directionat catre alte persoane sau chiar catre propria persoana. In excitatia catatonica, individul pare extrem de hiperactiv, desi activitatile in care este implicat par sa nu aiba nici un scop.

O varietate de simptome sunt asociate cu catatonia. Printre cele mai intalnite se numara ecopraxia (imitarea involuntara a actiunilor altora) si ecolalia (imitarea involuntara a unor cuvinte auzite la partenerul de discutie). Alte semne si simptome includ comportamentul violent directionat catre sine sau alte persoane, adoptarea unei posturi inadecvate, mutism selectiv, negativism, grimase faciale, si imitarea unor sunete de animale.

Cauze

Cauzele catatoniei sunt per mare necunoscute. Desi cercetarile indica spre o cauza fizica, aceasta inca nu a fost dovedita.

Catatonia poate fi intalnita intr-o varietate de stari patologice, precum boli cerebrovasculare, traumatisme craniene, si anumite boli metabolice.

Manifestarile catatoniei pot fi intalnite si in sindromul neuroleptic malign care reprezinta o reactie rara (potential fatala) la anumite medicamente, folosite in tratamentul bolilor psihice majore. Acesta se instaleaza brusc si este caracterizat prin rigiditate musculara, febra, confuzie si transpiratii excesive. Sindromul neuroleptic malign este considerat o urgenta medicala deoarece in lipsa tratamentului, in 25% din cazuri, duce la deces.

Catatonia poate fi de asemenea prezenta la persoanele care sufera de tulburari psihice, precum depresie sau schizofrenie. Este cel mai frecvent asociata cu tulburari comportamentale.


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii