Trimite unui prieten Printeaza pagina

Zmeurul

Arbust fin-ghimpos in partea inferioara, foarte mult intalnit in taieturile de paduri din zona de deal si de munte, introdus sporadic si in cultura. Zmeurul este cunoscut pentru proprietatile sale nutritive inca din timpurile palustre ale omului primitiv, langa locuintele caruia s-au gasit mari cantitati de seminte.

PRINCIPALII CONSTITUENTI

Fructele de Zmeur contin 85-86% apa, 4,5-10 g% zaharuri, acizi organici (1-2,3 g%), pectine (0,5-2,8 g%), proteine (1,2 g%), potasiu (127 mg%), fosfor (45 mg%), calciu (27,3 mg%), magneziu (24 mg%), mangan (15 mg%), sodiu (3,5 mg%), zinc (3 mg%), cupru (1 mg%), fier (0,6 mg%), acid carbonic (25 mg%). Continutul in vitamine este: vitamina C (30 mg%), Bl (0,02 mg%), B2 (0,03 mg%), provitamina A, vitaminele D si P in cantitati mici si substante tanante.

Frunzele contin cca 10% tanine, substante de nature flavonica, vitamina C (800 mg%), substante minerale si microelemente.

Ca valoare energetica, 40 kcal la 100 g fructe.

RECOMANDARI TERAPEUTICE

Zmeura reprezinta un fruct tonic pentru astenici si copiii in crestere.

Usor acide, cu proprietati sudorifice, fructele sunt utile in afectiuni febrile. Aciditatea usoara le face sa fie recomantate pentru dispeptici.

Zmeura este si usor laxativa, precum si diuretica, cu eliminare de urati, adjuvanta in afectiunile renale, reumatism, guta, astenie si afectiuni cardiace, pulmonare si renale.

MOD DE INTREBUINTARE

Sub forma de fructe crude.

Sirop din suc si o cantitate egala de zahar; se fierb pana la consistenta dorita. Siropul cu calitati superioare si cu aroma placuta, naturala, se prepara din sucul proaspat de zmeura obtinut prin presare si suprasaturat cu zahar sau mai bine cu miere (75%). Se conserva bine si 2 ani.

Frunzele au proprietati medicinale recunoscute, utilizate ca infuzie simpla sau in amestecuri, avand proprietati astringente si dezinfectante, recomandandu-se in diaree, hiperaciditate (micsorand aciditatea gastrica) si in alte afectiuni digestive.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii