Trimite unui prieten Printeaza pagina

Vitamina B9 (acidul folic)

In anul 1911 a fost izolat din frunzele de spanac un factor caruia i s-a dat denumirea de acid folic sau vitamina B9. Spre deosebire de plante sau bacterii, celulele animale nu pot sintetiza acidul folic.

Functii

Intervine in metabolismul aminoacizilor, in dezvoltarea si diviziunea celulara, in formarea hematiilor (globulelor rosii).

Ratia zilnica recomandata

Necesarul de acid folic la adulti, femei si barbati, este de 0,4 mg/zi. La copiii de 1-8 ani de 0,15-0,2 mg/zi, iar intre 9-13 ani aportul zilnic recomandat este de aproximativ 0,3 mg/zi.
Nevoile de acid folic sunt crescute pe perioada sarcinii si alaptarii: 0,5-0,6 mg/zi.
Laptele uman contine aproximativ 50 micrograme/l si furnizeaza 40-45 micrograme/zi sugarului. Suplimentele de acid folic sunt recomandate sugarilor hraniti cu lapte praf sau cu lapte de capra.
Nivelurile maxime tolerate de acid folic sunt de aproximativ 0,6 mg/zi la copii si de 1 mg/zi la adult.

Surse alimentare

Fructele si legumele cu frunze verzi (spanac, broccoli), reprezinta principala sursa de acid folic; dintre produsele animale, ficatul este o sursa importanta.
Alte surse sunt reprezentate de cartofi, leguminoase uscate, carne de vita, paine neagra, ou, drojdie de bere. Este distrusa in timpul fierberii.

Deficitul de acid folic

Carenta de acid folic se poate constitui in una din urmatoarele situatii: aport inadecvat, necesar crescut, malabsorbtie sau, secundar folosirii cronice a unor medicamente, ce inhiba absorbtia.
Deficitul de acid folic apare la anumite categorii de persoane: varstnicii (deoarece aportul de fructe si legume proaspete este scazut) si adolescentii (a caror dieta este alcatuita din produse tip "fast-food").
Alcoolismul cronic reprezinta cea mai importanta cauza de deficit de acid folic deoarece principala sursa de calorii sunt bauturile alcoolice.

Excesul de acid folic

Fenomenele de toxicitate in cazul acidului folic sunt extrem de rare. S-a observat ca, dozele mari de acid folic scad absorbtia zincului.


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

       

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii