Trimite unui prieten Printeaza pagina

Vitamina B8 (biotina)

Biotina este o vitamina hidrosolubila, care face parte din grupul vitaminelor B. Biotina este sintetizata de bacterii, alge, unele specii de plante si mucegaiuri, dar nu si de om si animalele superioare.

Functii

Biotina indeplineste roluri importante in organism, intervenind in metabolismul lipidelor precum si in metabolismul glucidelor. Ea are rol esential in sinteza de proteine si de ADN, in replicarea celulara.

Ratia zilnica recomandata

Aportul zilnic recomandat este de aproximativ 0,2 mg/zi la adulti, barbati si femei, in cursul sarcinii si in timpul lactatiei necesarul fiind de 0,3 mg/zi.

Surse alimentare

Biotina este larg raspandita in alimente precum: ficat de vita, rinichi, peste, galbenusul de ou, lactate, drojdie de bere, cereale, nuci, alune, legume (varza, ciuperci, mazare, morcovi, rosii). Fructele si carnea sunt surse sarace de biotina.

Bacteriile intestinale contribuie, de asemenea, la producerea unor cantitati apreciabile de biotina. Ea este distrusa de caldura.

Surse alimentare de biotina

Aliment
Biotina micrograme/100 g aliment
Ficat de vita
97-100
Galbenus de ou
52-58
Cereale
22-38
Nuci
25-27
Legume
0,2-4,1
Lapte
1,5-2,3

Deficitul de biotina

Deficienta biotinei la om survine rar. De asemenea, deficitul de absorbtie a biotinei poate aparea in unele afectiuni ale tractului gastro-intestinal. Au fost descrise cazuri de deficit de biotina si la copiii hraniti exclusiv cu lapte matern, acesta continand cantitati mici de vitamina.

Simptomele care apar in cazul deficitului de biotina pot fi grupate in: manifestari cutanate, gastrointestinale si neurologice. Carenta biotinei determina si anorexie, greata, varsaturi, paloare si astenie.

Dintre manifestarile cutanate se pot mentiona: depigmentarea tegumentului din jurul nasului, caderea parului, parul devine friabil si se rupe usor.

Manifestarile neurologice sunt reprezentate de: dureri si parestezii la nivelul membrelor inferioare, dureri musculare, depresie, scaderea tonusului muscular, iar la copii apare un deficit de dezvoltare neuropsihica.

Excesul de biotina

Biotina nu are nici un efect toxic cunoscut, chiar in doze foarte mari, de 200 mg/zi.


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

       

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii