Trimite unui prieten Printeaza pagina

Vitamina B2 (riboflavina)

Aceasta vitamina, cunoscuta si ca pigment galben sau riboflavina, a fost sintetizata prima oara in 1935.
Este inactivata rapid de lumina, mediul alcalin si substante reducatoare; rezista bine la temperaturi ridicate si inmediu acid.

Functii

Riboflavina este esentiala in metabolismul carbohidratilor, a proteinelor si lipidelor.

Ratia zilnica recomandata

Necesarul zilnic recomandat pentru adulti este de 1,7 mg/zi.

In perioada de sarcinii si lactatiei necesarul este de 2-2,5 mg/zi.

La sugari se recomanda 0,3-0,4 mg/zi, iar la copii intre 1-10 ani 0,5-1 mg/zi. Necesarul de riboflavina este crescut la pacientii dializati si la cei care desfasoara activitate fizica intensa.

Surse alimentare

Necesarul zilnic este asigurat doar prin dieta.

Riboflavina este continuta in alimente precum: produsele lactate, ficat, galbenus de ou, carnea de pui, porc, peste si vegetalele cu frunze verzi (broccoli, spanac, patrunjel), leguminoase uscate, germenii de cereale, drojdia de bere.

Cea mai mare parte a cerealelor si a produselor de panificatie sunt imbogatite, deoarece aproximativ jumatate din cantitatea de riboflavina se pierde prin prelucrarea acestora.

Aliment
Vitamina B2 (mg)/100 g aliment
Drojdie de bere
2,5-3,1
Ficat de vitel
1,5-3.2
Rinichi de vita
0,7-2,5
Alune
0,4-0,5
Linte
0,2-0,3
Patrunjel
0,2-0,3

Deficitul de vitamina B2

Deficitul de riboflavina se produce prin scaderea aportului alimentar sau prin distrugere prin prelucrare culinara, dar este favorizat si de anumite circumstante precum: malnutritia, anorexia, alcoolismul cronic, malabsorbtia intestinala. Deficitul se manifesta dupa cateva luni de deprivare.

Simptomele initiale ale deficitului de riboflavina sunt: fotofobia, arsuri si prurit (mancarime) ocular, scaderea acuitatii vizuale, durere si senzatie de arsura la nivelul buzelor, mucoasei bucale si limbii.

Pe masura ce carenta se accentueaza, mai pot apare scaderea rezistentei organismului la infectii sau substante toxice, deficite de dezvoltare staturo-ponderala la copii.

Excesul de vitamina B2

Riboflavina nu este toxica, iar administrarea in cantitati mai mari decat ratia zilnica recomandata nu s-a dovedit benefica.


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

       

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii