Trimite unui prieten Printeaza pagina

Varza

Planta cultivata de mai bine de 7 milenii in Europa, Varza a fost apreciata pentru proprietatile terapeutice. Dintre varietatile de Varza, cele mai importante din punct de vedere medicinal sunt urmatoarele: Varza alba, Varza rosie, Varza de Bruxelles.

PRINCIPALIl CONSTITUENTI

In functie de varietate, Varza contine apa intre 85% (Varza de Bruxelles si 92% (Varza alba). Si continutul in proteine este diferit: Varza alba contine cca 1%, in timp ce Varza de Bruxelles 4%. Continutul in grasimi este cuprins intre 0,2-0,9%, iar cel in hidrati de carbon in-tre 3,5-11,2 (Varza alba). Continutul in sodiu este intre 6-10 mg% la Varza de Bruxelles. Continutul in calciu este de 35 mg%, in fosfor intre 20-70 mg%, in fier intre 0,4-0,9 mg%. Continutul in vitamina A este de numai 6 micrograme% la Varza alba, iar la cea de Bruxelles de 65 micrograme%. Continutul in vitaminele B1 si B2 este de 0,05-0,10 mg%, in niacina 0,03-0,05 mg%, iar in vitamina C 36-84 mg%. Mai contine si vitaminele K si F. Valoarea continutului in aceste substante la Varza rosie se situeaza intre Varza alba si Varza de Bruxelles.

RECOMANDARI TERAPEUTICE

Intern. Varza are un efect deosebit asupra gastritelor hiperacide si ulcerului gastric. Are proprietati antihemoragice. Da rezultate bune in senzatiile de pirozis, vomismente, catar, dispepsii hepatobiliare. Indeosebi Varza rosie, este un dezinfectant al tractului digestiv si stimulenta a digestiei, iar zeama este puternic laxativa, in timp ce Varza ca atare este antidiareica. Sucul de Varza are actiune antiparazitara contra oxiurilor si limbricilor.

In privinta aparatului respirator, Varza (in special cea rosie) este un bun pectoral in bronsite, laringite, alte forme de catar al cailor respiratorii, cu efecte favorabile si in astm.

Cura de Varza are o actiune diuretica marcanta, ducand la resorbtia edemelor. De asemenea, se recomanda in litiaza urinara. Prin diureza crescuta, se amelioreaza starile de ascita si ciroza.

Principiul hipoglicemiant continut in Varza, destul de activ, dar instabil, o recomanda, nu ca tratament propriu-zis, ci ca aliment in dieta diabeticilor. Actiunea este si mai puternica pentru Varza de Bruxelles.

Varza este un dezinfectant general.

Nu trebuie uitate proprietatile antianemice si sedative, ca si efectul favorabil in artrite.

Extern. Varza se recomanda pentru calmarea durerilor musculare, a nevralgiilor reumatismale, gutoase, ba chiar faciale si dentare.

Proprietatile decongestive, cicatrizante si antiseptice fac din ea un remediu in contuzii, plagi.

Aceleasi proprietati, impreuna cu cea de regenerare tisulara, fac utila Varza in ulcere varicoase, arterite, alte afectiuni vasculare manifestate la vasele superficiale (ca, de exemplu, hemoroizi).

Pentru proprietatile maturative, se foloseste in abcese, flegmoane, furuncule, panaritiu.

Ajutand cicatricea, producand o intensificare a circulatiei in zona interesata, Varza se recomanda atat pentru degeraturi, cat si pentru arsuri, calmand totodata durerile provocate de Zona Zoster. In afectiuni dermatologice, are o actiune pozitiva in diverse tipuri de eczeme si acnee.

Tratamentul extern se poate asocia cu cel intern in colici nefritice, dar mai ales in afectiuni pulmonare (bronsite, pleurezii).

Cosmetica. Sucul de Varza se utilizeaza contra acneei.

MOD DE INTREBUINTARE

  • Consumata ca atare, in salate de cruditati sau preparate culinare usoare (pentru care se recomanda 300-400 g pe zi)
  • Cure de suc, un pahar pe zi, intre mese
  • Decoct pectoral pentru fluidificarea secretiilor bronsice, preparat din 60 g la 0,5 1 apa, adaugandu-se 70 g miere
  • Varza fiarta indelung, cu efecte antidiareice
  • Gargarisme cu suce si miere (sau galbenus de ou batut cu suc de Varza)
  • Aplicatii direct pe piele cu frunze strivite (cu o sticla de 1 litru) pe o masa si curatate de nervura principalas, fixate cu un pansament. Se schimba de 2 ori pe zi
  • Lotionari cu suc proaspat pentru acnee.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii