Trimite unui prieten Printeaza pagina

Urzica

Atat Urzica mare cat si Urzica mica sunt specii raspandite aproape pe intreg globul terestru. Este cunoscuta de multa vreme, inca din Antichitate, ca planta textila, alimentara si medicinal.

PRINCIPALII CONSTITUENTI

Urzica contine proteine, substante de natura glucidica, amine, steroli, hormoni vegetali, enzime, cetone, ulei volatil, substante grase, acid acetic, provitamina A, vitaminele B1, B2, C si K (cca 400 U.I. pe gram), acid pantotenic, acid folic, clorofila (0,3-0,8%), beta-caroten, taninuri, saruri de potasiu, calciu, magneziu, fier, siliciu, fosfati etc.

RECOMANDARI TERAPEUTICE

Intern. Gama recomandarilor terapeutice ale Urzicii este mare si variata. Cercetarile mai recente au confirmat o parte din aceste recomandari, care se refera la actiunea hemostatica (vitamina K si taninuri), astringenta, hematopoetica (sinteza globulelor rosii), usor hipoglicemianta, diuretica sau extrem antiseptica si stimulatoare a epitelizarii tegumentelor lezate. Tot experimental, s-a dovedit ca extractul apos inhiba dezvoltarea diferitilor agenti patogeni.

Actiunea diuretic-depurativa se manifesta prin eliminarea acidului uric, a clorurilor si a ureei. Pe baza acestei actiuni este justificata utilizarea in staze, edeme, guta, reumatism si ca depurativ al tesutului conjunctiv.

In stare tanara stimuleaza pofta de mancare, stimuleaza secretiile gastrice, intestinale si pancreatice, si este utiliizata in insuficienta gastrointestinala si pancreatica. Prin continutul ridicat in clorofile, xantofile, fier si vitamina C, accelereaza hematopoeza, fiind recomandata in anemia cu deficit de hemoglobina si eritrocite (globule rosii).

Extern. Pe langa actiunea favorabila de epitelizare a tegumentelor, clorofila extrasa din Urzica este utilizata in industria cosmetica, in compozitia pastei de dinti, a samponului, precum si in dermatologie. Tinctura de radacina de Urzica se utilizeaza, in amestec cu alte tincturi din plante, contra caderii parului.

MOD DE INTREBUINTARE

In stadiu foarte tanar, sub forma de salata asociata cu Papadie si Laptuca, cu putin untdelemn si lamaie, sau sub forma de suc celular obtinut prin presare puternica sau la mixer. Se adauga apa pana la de 5 ori greutatea plantei. Se beau zilnic 80-100 ml.

Sub forma de mancare, preparata la fel ca Spanacul (cu Usturoi, dupa gust) sau sub forma de supa.

Sub forma de infuzie preparata din frunze uscate, cu 1-2 linguri frunze la o cana. Se beau 2-3 cani pe zi. Sub forma de decoct (5 minute), 1-2 linguri frunze la o cana de apa. Se beau 3 cani pe zi.

Extern. Contra caderii parului se prepara un decoct din 250 g radacini sau frunze maruntite la 1 litru apa, lasand sa fiarba la foc mic in vas bine inchis, timp de 1/2 ora, putandu-se adauga cateva linguri de otet. Cu lotiunea astfel obtinuta se spala parul o data pe saptamana. Are in prezent numeroase utilizari in produsele cosmetice.

In ulcerul varicos si in tratamentul reumatismului se recomanda infuzia din frunze, 40-50 g la 1 litru apa clocotita. Se lasa acoperita 20-30 minute si se strecoara. Se fac bai locale sau se aplica sub forma de cataplasme.

Pentru tratarea stomatitelor se utilizeaza infuzia (2 linguri frunze maruntite la 200 ml apa clocotita). Dupa racire, se strecoara si se face gargara.

Pentru tratarea ranilor si grabirea cicatrizarii, se utilizeaza tot sub forma de infuzie, 3-4 linguri de frunze maruntite la o cana cu apa, sub forma de bai locale sau comprese.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii