Trimite unui prieten Printeaza pagina

Travaliul

Travaliul este continuarea procesului care a inceput in timpul conceperii. Acesta reprezinta o tranzitie considerabila pentru viitoarea mamica si copilasul sau. Asemenea sarcinii, travaliul este o experienta complexa.

De-a lungul sarcinii uterul se contracta, pregatindu-se de nastere. Muschii uterini, contractandu-se si apoi relaxandu-se, au antrenat uterul si l-au pregatit sa functioneze eficient in timpul nasterii. Spre sfarsitul sarcinii, contractiile nedureroase pot fi mai frecvente; uneori ele pot fi disconfortante.

Colul uterin incepe sa se inmoaie si sa se subtieze. Aceasta, impreuna cu dilatarea colului, se intampla inainte ca femeia sa simta contractii regulate si dureroase. La unele femei acest proces de dilatare si retragere a colului uterin incepe cu mult inaintea travaliului si este foarte lent. Dilatarea nu prezice, de fapt, momentul cand va incepe travaliul si nici durata acestuia. Alte femei intra in travaliu inainte sa se produca dilatarea colului uterin, si nasc la doar cateva ore dupa aceasta.

Travaliul s-a declansat atunci cand: contractiile uterine se succed la interval de cel putin 10 minute, au tendinta sa apara tot mai des, cu durata si intensitate tot mai mare, iar la examenul vaginal se constata modificari de col uterin.

In caz de dureri neregulate, care nu au o tendinta de a deveni mai frecvente, iar colul nu se modifica, se vorbeste de travaliu fals. Acesta se poate termina in doua moduri:

  • fie ca se transforma in travaliu real
  • fie ca durerile inceteaza total, gravida se linisteste, pentru ca, dupa un timp oarecare, sa apara contractiile din nou, de data aceasta sub forma de travaliu real
Care poate fi cauza travaliului?

Nu se stie cu exactitate ce anume provoaca travaliul (spasmele). Inceputul acestui proces este influentat de marimea si maturitatea fatului, de modificarile fizice ale placentei, de schimbarile in nivelul hormonal al mamei.

Se pare ca un anume rol il joaca si pregatirea emotionala a mamei. Hormonul natural prostaglandina inmoaie colul uterin, iar un alt hormon natural, exitocina, provoaca contractii regulate care deschid colul uterin, dilatandu-l. Fiecare travaliu are ritmurile sale unice, cu perioade de activitate intensa si de repaos.

Semnele initiale ale travaliului

Contractile mai intense si mai frecvente semnalizeaza apropierea travaliului. Uneori acesta este precedat cu cateva zile de diaree.

Gravida poate sa simta o explozie de energie, avand dorinta de a gati, a face curatenie in casa, a organiza menajul. Sau poate sa apara dorinta brusca de a dormi.

Viitoarea mamica mai poate prezenta:

  • pete sangvine: o data ce colul incepe sa se deschida, mucozitatile cu nuanta roz-sangerie care au tinut colul uterin inchis ies in afara. Multe femei nu au acest fenomen, altele il parcurg de la inceputul travaliului.
  • scurgerea apelor ("ruperea apelor"): membranele care contin lichidul amniotic se pot sparge sub presiunea capului fatului (la 75% din femei membrana ramane intacta pana la dilatarea completa a colului). Lichidul amniotic, de regula, transparent si fara miros, poate tasni sau se poate prelinge in exte-rior. Daca gravida nu poate opri scurgerea si nu poate retine lichidul, acesta este cu siguranta lichidul amniotic. Indiferent de cat de mult lichid se scurge, acesta este refacut la fiecare cateva ore. Dupa spargerea membranei travaliul va incepe, probabil, in 12-24 de ore, la 80% incepe timp de 48 de ore, desi la unele femei scurgerea continua pana la cateva saptamani. Membrana sparta mareste riscul infectiei. De aceea e important sa nu faceti baie in cada (pana nu e clar ca travaliul a inceput), sa nu introduceti nimic in vagin (nici macar sa nu faceti examen pelvian), sa nu aveti contacte sexuale, sa va odihniti si sa beti mult lichid. Daca respectati aceste masuri, riscul infectarii e minim.

Observati culoarea lichidului atunci cand se rup apele si incepe scurgerea. Daca observati amestecuri brune sau verzui informati medicul. Acesta e un lucru obisnuit, desi uneori poate indica probleme ale fatului. Dupa ruperea membranei medicul va controla ritmul cardiac si pozitia copilului.


Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Data ultimei menstruatii:


Introdu lungimea medie a ciclului menstrual
pentru a afla data urmatoarei ovulatii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii