Trimite unui prieten Printeaza pagina

Tot ce trebuie sa stii despre peste

Daca ai consuma peste macar o data pe saptamana, i-ai face o mare favoare inimii tale. In general, pestele a fost considerat mereu alimentul cel mai sanatos, deoarece contine proteine de inalta calitate, iar colesterolul se gaseste intr-o cantitate de 3 ori mai mica decat in carnea slaba.

Se cunosc fara indoiala proprietatile benefice ale pestelui asupra inimii. Aceastea ne-au fost demonstrate de catre eschimosi, a caror dieta se bazeaza exclusiv pe produse marine. Ei consuma cantitati impresionante de grasimi si colesterol si practic nu folosesc legume, fructe si verdeturi in dieta. Cu toate acestea, inimile si vasele eschimosilor sunt intr-o stare excelenta. In urma acestor descoperiri, americanii au inceput sa utilizeze mai activ pestele si uleiul de peste in prevenirea infarctului.

Din pacate, grasimile benefice (ex. omega-3) continute in peste sunt foarte instabile. Ele se iutesc repede, si astfel isi pierd toate proprietatile valoroase. Acest lucru se produce, in special, dupa ce au fost ingerate, adica in interiorul nostru.

Rezulta deci ca pestele trebuie consumat cat mai proaspat. Dar cum sa pastram proaspat pestele deja ingerat? Este nevoie de antioxidanti, iar primii care ne trec prin minte sunt vitamina C si E.
Storcand suc de lamaie pe o felie de somon, protejezi cu ajutorul sau grasimile valoroase. Sfecla rosie, ceapa si morcovii contin, de asemenea, antioxidanti.

Totodata, trebuie atrasa atentie la faptul ca pestele este bine sa fie gatit un timp cat mai scurt (10-20 minute), intrucat proteinele continute in carnea sa se altereaza daca sunt expuse la temperaturi ridicate un timp mai indelungat.

Daca alte tipuri de carne necesita un timp mai lung de fierbere, dupa care se introduc legumele, cu pestele totul este invers: mai intai se pregateste bulionul din legume (cartofi, ceapa), dupa care in el se introduc bucatile pregatite de peste.

S-a constatat, de asemenea, ca consumul de carne de peste este si mai sanatos atunci cand se asociaza cu fiertura de cartofi, ceapa si piperul negru, otet, suc de lamaie, saramura de castravete sau cu vin alb

Cum alegem pestele?

Atunci cand mergi la piata sau la magazin sa cumperi peste, e important sa stii sa il alegi.

Cea mai buna metoda este sa cumperi pestele viu. Daca acest lucru nu este posibil, exista cateva metode simple pentru determinarea prospetimii:

  • ochii unui peste proaspat sunt transparenti si convecsi
  • branhiile sunt de culoare roz sau rosie (fara miros straniu)
  • carcasa trebuie sa fie neaparat elastica - atunci cand presezi cu degetul trebuie sa formeze un sant care apoi sa dispara
  • mirosul este slab si proaspat; daca miroase clar "a peste" nu este un semn bun
  • pestele proaspat se scufunda in apa, cel stat - pluteste
Sfat

Curatarea pestelui este o procedura neplacuta si obligatorie. Pestele se curata in urmatoarea directie: de la coada la cap. Daca unii solzi se desprind mai greu, pestele se lasa 30 secunde in apa clocotita, dupa care se pune in apa rece. Pentru indepartarea solzilor este bine sa folosesti un cutit special. Daca pestele este mare, se poate folosi un cutit obisnuit pentru indepartarea solzilor - nu foarte mare dupa dimensiuni, dar important sa fie bine ascutit.

Pestele se marineaza cu vin sec, otet sau suc de lamaie. Dupa care se acopera si se tine un timp in frigider - carnea de peste va deveni mai suculenta, iar mirosul - placut. Sareaza pestele, fara sa permiti eliminarea sucului, astfel va deveni mai uscat.


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

       

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii