Trimite unui prieten Printeaza pagina

Tetrada Fallot

Este cardiopatia congenitala cianogena cea mai frecventa. A fost descrisa complet de Fallot in 1888 si este cunoscuta si ca boala albastra.

Frecventa este apreciata intre 7-15% dintre toate cardiopatiile congenitale.

Semne si simptome

Bolnavul prezinta semne functionale care sunt discrete in primele luni de viata devenind evidente pe masura ce copilul incepe sa depuna o oarecare activitate fizica:
  1. Cianoza (coloratie albastruie-vinetie a pielii):
    • este generala si permanenta
    • apare in primele sase luni de viata, copilul este totalmente albastru, cavitatea bucala, buzele, urechile, unghiile, sunt de culoare violacee
    • gingiile sunt de asemenea violacee, avand tendinta la hemoragii
  2. Dispneea (greutate in respiratie) - este foarte evidenta la cel mai mic efort si mai ales in mers. Copii mici obosesc foarte repede si dupa scurt timp se culca pe jos sau se odihnesc intr-o pozitie caracteristica "pe vine"
  3. Hipocratismul digital (anomalie care consta in ingrosarea extremitatilor degetelor, cu bombarea unghiilor) - este prezent constant

Prognosticul bolii este rezervat. Fara interventie chirurgicala, putini copii supravietuiesc perioadei de suprasolicitare de la pubertate. Frecvent apar complicatii.

Tratament

Tratamentul este cel chirurgical, practicandu-se cel mai frecvent operatia Blalock-Taussing (anastomoza arterei pulmonare cu artera subclavie stanga).


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii