Trimite unui prieten Printeaza pagina

Susanul

Este o planta anuala erbacee, mult cultivate in regiunile tropicale si mediteraneene.

PRINCIPALII CONSTITUENTI

Semintele contin substante grase (48-65%), substante proteice (24%), substante extractive neazotate (14-18%), vitaminele B, D, E, F. Uleiul este format din glicerid-esteri ai acizilor oleic, linoleic, palmitic, stearic, arahinic, linoceric, etc.

MOD DE INTREBUINTARE

Se foloseste la garnisirea produselor de patiserie si simigerie. Intra in procesul de fabricare a indigoului si penicilinei. Din uleiul de Susan se fabrica cele mai fine sapunuri. Din planta se extrag substante odorante parfumate, iar din funingine tusuri fine.

In tarile de origine, aceasta specie are numeroase utilizari medicinale. Frunzele susanului sunt emoliente, se folosesc in afectiunile respiratorii, in colera infantila, in diaree si dizenterie, in amenoree si dismenoree, in cataruri, cistite etc.

Semintele sunt emoliente, laxative si diuretice. Se folosesc in constipatii cronice si in hemoroizi.

Uleiul din seminte este folosit in special in dizenterie si in afectiuni ale cailor urinare.

Uleiul se mai foloseste sub forma de frictiuni in migrene si ameteli (vertij), in special combinat cu uleiuri esentiale (de conifere, Eucalypt, Levantica, Menta).


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii