Trimite unui prieten Printeaza pagina

Stomatitele acute

Sunt inflamatii ale mucoasei bucale, frecvent diagnosticate la nou-nascuti si sugari. Frecvent originea descrisa este de tip viral, la care se adauga suprainfectii cu ciuperci de tipul Candida Albicans.

Stomatita albicans (muguet, margaritarel) este produsa de Candida Albicans. Apare la nou-nascuti , la sugari cu rezistenta antinfectioasa scazuta, dar si la varste mai mari in cazuri tratate vreme indelungata cu antibiotice sau la persoanele cu imunitate scazuta, cum ar fi cei cu SIDA. Aspectul stomatitei candidozice este al unor depozite albe, de intindere diferita, care se observa pe mucoasa interna a obrajilor, limba si uneori pe amigdale. Incomodeaza pe sugar la supt.

Tratamentul local consta in administrarea, in cavitatea bucala a Glicerinei boraxate 10% la care se adauga pulbere de Nistatina.
In cazurile cu extindere mai mare si rezistente la tratament, se administreaza Nistatin pe cale orala.

Stomatita aftoasa este de origine virala si se caracterizeaza prin vezicule mici, care se rup imediat lasand o mica pierdere de substanta superficiala inconjurata de un guleras. Acestea sunt localizate in diferite zone ale cavitatii bucale, produc usturimi si chiar dureri ale mucoasei bucale, impiedica alimentatia, sunt insotite de salivatie abundenta, marirea ganglionilor submandibulari si uneori si de febra.

Tratamentul local consta in administrare de Neomicina, vitamina A, Hidrocortizon acetat in Glicerina boraxata 10% sau o solutie contra aftelor bucale, continuand cu Fenosept.

Tratamentul sistemic va consta in administrarea de Amoxicilina pe cale orala, timp de cateva zile.

Stomatita ulcero-necrotica este forma cea mai grava produsa de flora bacteriana, pe fondul scaderii puterii de aparare antiinfectioasa. Apare sub form unor ulceratii (leziuni prin distrugeri si pierderi de substanta) de intindere variabila, avand fundul murder cenusiu prin necroza produsa la acest nivel, vizibila in diferite zone ale mucoasei bucale, extreme de dureroase, urat mirositoare, impiedicand complet alimetatia, sunt insotite de salivatie abundenta, marirea ganglionilor submandibulari, febra ridicata si stare toxico-septica.

Tratamentul local consta in administrarea de solutii bucale de 5-6 ori/zi cu suspensie de Neomicina + vitamina A +Vitamina B2 + Hidrocortizon acetate in Glicerina boraxata 10%.

Tratamentul sistemic consta in administrarea de cefalosporina injectabila intravenos sau Penicilina G intramuscular.
Daca bolnavul nu se poate alimenta, se vor institui perfuzii cu solutii nutritive cuprinzand solutii Glucoza 5% si 10%, aminoacizi, solutii hidroelectrolitice.
Alimentatia va incepe cu preparate lichide si semilichide imediat ce le poate primi.


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii