Trimite unui prieten Printeaza pagina

Stafilococia pleuropulmonara a sugarului si copilului mic

Este o forma grava de pneumonie care afecteaza de obicei sugarii mici si copii pana la varsta de 1 an. Boala afecteaza frecvent copii prematuri sau dismaturi, sugari ventilati in perioada neo-natala, sugari cu deficite imunitare congenitale, cu cardiopatii congenitale, sau cu depresie imunitara post-virala, mai ales dupa rujeola.

Semne si simptome

Perioada de incubatie (greu de stabilit) are o durata de aproximativ 6-10 zile, apreciata de la contact pana la aparitia primelor manifestari ale infectiei.

Dupa aproximativ 8 zile, pneumopatia stafilicocica debuteaza brutal, cu semne generale grave, sindrom respirator si tulburari digestive.
Sugarul sau copilul este suferind, intoxicat, palid cenusiu, refuza alimentatia.

Sindromul functional respirator este intens: respiratie rapida, superficiala, tuse declansata de schimbarea pozitiei.
Tulburarile digestive sunt precoce: anorexie, varsaturi, uneori diaree si in special balonari intense. Hepatomegalia (marirea in volum a ficatului) se constitue cu rapiditate. Abdomenul este marit de volum si sonor.

Vindecarea se produce in formele obisnuite in 2-6 saptamani in 80% din cazuri.

Tratament

Stafilococia pleuropulmonara este o afectiune severa care va fi tratata obligatoriu in spital. Masurile terapeutice vor fi ierarhizate astfel:

  • asigurarea reechilibrarii hidroelectrolitice prin perfuzie care sa asigure 150 ml de lichide/kgcorp pe cale venoasa
  • va fi asigurata alimentatia prin administrarea de solutii de glucoza 10%, aminoacizi si lipide perfuzabile
  • Oxacilina in doze de 100-200 mg/kgcorp, administrate in 4 injectii intavenos cu Gentamicina 5 mg/kgcorp in 2 injectii intravenos. Aceasta prima asociere poate fi administrata timp de 14 zile. Ca prima asociere, poate fi folosita si Cloxacilina 100 mg/kgcorp/zi intravenos cu Netilmicina 6 mg/kgcorp intravenos in 3 prize
  • in formele severe grave si in evolutia de peste 2 saptamani a bolii, este recomandata asocierea Vancomicina 40 mg/kgcorp/zi administrate in 4 prize intravenos cu Amikacina 15 mg/kgcorp/zi intravenos in 3 prize


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii