Trimite unui prieten Printeaza pagina

Soia

Specie originara din China si Japonia. Soia este tot mai raspandita in special ca planta utilizata in industria uleiului, ca si in alte ramuri ale industriei alimentare si chiar in fitoterapie.

PRINCIPALII CONSTITUENTI

Faina de soia integrala este foarte bogata in proteine (37-40%). Contine 15-22% grasimi, 26% hidrati de carbon, 4 mg% sodiu, 1870 mg% potasiu, 195 mg% calciu, 555 mg% fosfor, 12,1% fier, 15 micrograme% vitamina A, 0,75 mg vitamina B1, 0,30 mg% vitamina B2, 2 mg% niacina si mici cantitati de vitami-na C, D si E. Contine si diastaze, lecitina, ceruri, rezine si celuloza. Valoarea energetica este de 469 kcal la 100 g.

Dupa cum am mentionat, boabele de Soia contin 15-22% grasimi. Foarte importanta este insa compozitia acestui ulei: 85% acizi grasi nesaturati, mono-nesaturati: acidul oleic (25%-35%), polinesaturati: acidul linoleic (40-50%), linolenic (2%-10%) si arahidonic, acizii grasi saturati (10%-15%).

RECOMANDARI TERAPEUTICE

Datorita continutului ridicat (85%) in acizi grasi nesaturati, indeosebi derivati ai acidului arachidonic, linoleic, linolenic si oleic, uleiul de Soia este recomandat ca hipocolesterolemiant.

Faina de Soia este aliment ideal pentru diabetici, pentru cei care sufera de reumatism, guta si pentru convalescenti. Este indicata si in astenii nervoase si surmenaj fizic si intelectual.

Preparatele alimentare de Soia sunt usor de digerat si au o valoare nutritiva foarte ridicata, ceea ce face ca aceasta leguma sa fie intr-adevar considerata drept un aliment complet.

MOD DE INTREBUINTARE

Folosirea in alimentare ca grasime a uleiului de Soia, fara alte grasimi, cel putin 2-3 saptamani.

Sub forma de "lapte de Soia", pentru sugari si copii. Laptele de Soia se prepara din 150 g seminte de Soia imbibate in 1 litru de apa. Se tine la extras la temperatura camerei o zi si jumatate. Se decanteaza lichidul supernatant (partea limpede de la suprafata) si se filtreaza. Se consuma in aceeasi zi. Peste seminte se mai poate pune inca o data apa si se repeta operatia de mai sus.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii