Trimite unui prieten Printeaza pagina

Sindromul copilului batut

Sindromul copilului batut se refera la leziunile si ranile suferite de un copil in urma unui abuz fizic.

Leziunile interne, taieturile, arsurile, vanataile, hematoamele, si oasele fracturate pot fi toate semne posibile ale sindromului copilului batut.

Tulburarile emotionale dezvoltate la copii sunt adesea asociate cu abuzul fizic, si pot cauza probleme comportamentale serioase, precum consumul de droguri sau abuzul fizic al altor persoane.

Cauze

Sindromul copilului batut poate fi intalnit in toate clasele sociale.

El prezinta insa o incidenta mai ridicata in cadrul familiilor cu un venit financiar redus, in care adesea nivelul de educatie este precar, iar stresul zilnic este semnificativ.

Adultul, care in cele mai multe cazuri a fost el insusi victima abuzurilor in copilarie, loveste copilul intr-un atac de furie.

Plansul enervant al unui copil este adesea factorul declansator al abuzului fizic.

Diagnostic

Sindromul copilului batut este cel mai adesea diagnosticat de catre medicul de garda sau medicul pediatru, sau de catre profesori sau asistenti sociali.

In urma examenului fizic se identifica vanataile, arsurile, hematoamele, hemoragiile oculare, etc.

Testele imagistice (ex. radiografii, RMN) confirma prezenta fracturilor sau altor leziuni interne.

Prezenta leziunilor sau ranilor aflate in diferite stadii de vindecare este aproape intotdeauna indicatorie pentru sindromul copilului batut deoarece, in general, copilul este adus la medic dupa o perioada indelugata de la producerea abuzului.

Stabilirea diagnosticului este adesea ingreunata de catre indicatiile abuzatorului (care nu isi recunoaste aproape niciodata vina), si de multe ori chiar de ascunderea adevarului de catre copilul abuzat (din cauza fricii, rusinii, etc.).

Tratament

Tratamentul medical in cazul sindromului de copil batut variaza in functie de tipul leziunilor prezente.

Parintii abuzatori pot fi decazuti din drepturile parintesti si, in unele cazuri, pedepsiti cu inchisoarea.

Raportarea abuzului fizic al unui minor catre autoritati este obligatorie pentru medicul, profesorul sau ajutorul social constatator.

Atat terapia fizica, cat si cea psihologica, este adesea recomandata in tratamentului copilului abuzat.


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii