Trimite unui prieten Printeaza pagina

Sindroamele dispeptice (anaciditatea si hipoaciditatea)

In cazul lipsei sau al unei concentratii reduse de acid clorhidric in sucul gastric, fenomen ce duce la o activitate digestiva redusa, mai ales in metabolismul proteinelor, se recomanda specii medicinale cu continut ridicat in substante amare.

Se recomanda:

Schinelul

Se utilizeaza ca tonic amar-eupeptic (care usureaza digestia), pe baza actiunii substantelor amare si aromatice care actioneaza asupra celulelor glandulare ale tubului digestiv, asupra sistemului hepato-biliar si pancreatic. Toate aceste efecte se obtin la doze reduse. Dozele crescute produc arsuri bucofaringiene, esofagiene, varsaturi si chiar diaree.

Preparatele pe baza de Schinel se recomanda in cazurile de sindroame dispeptice, anaciditate sau hipoaciditate, in insuficienta secretorie hepato-biliara, iar in combinatie cu alte specii, in insuficienta secretorie pancreatica.

Modul de preparare si administrare:

  • Infuzie, o lingura planta la o cana cu apa; se bea cate un sfert de cana, cu o jumatate de ora inaintea meselor principale. Nu se indulceste.
  • Tinctura, preparata din 20 g planta macerata in 100 ml alcool de 70 grade, timp de 8 zile; se iau 40-50 picaturi in putina apa sau vin (maximum 100 ml) cu o jumatate de ora inaintea meselor principale.

Un ceai medicinal in a carui compozitie intra si Schinelul este urmatorul:

Schinel 30 g
Pelin 20 g
Radacina de Obligeana 30 g
Coaja de portocale amare 20 g

Se prepara un decoct scurt (5 minute) dintr-o lingurita amestec de planta la o cana apa. Se bea cate 1/2 cana inaintea meselor principale.

Sovarvul

Infuzie concentrata, preparata din 3 linguri planta la o cana cu apa; se beau 3-4 linguri infuzie inaintea meselor principale.

Se recomanda in special celor ce sufera de colita, de flatulenta si de alte afectiuni dispeptice, in special la bolnavii cu un sistem nervos labil. Planta are si actiune antispastica.

Tot in sindroamele dispeptice si in special in cele acute se recomanda urmatoarele formule:

Flori de Musetel sau de Coada soricelului 30 g
Frunze de menta 20 g
Mataciune sau Frunze de Roinita 20 g
Fructe de Coriandru 20 g

Se prepara o infuzie dintr-o lingura amestec de plante la o cana de apa. Se beau doua cani pe zi, cate o jumatate de cana inaintea meselor principale, iar cea de-a doua jumatate, dupa mese.

Mataciune sau Frunze de Roinita 25 g
Frunze de Menta 25 g
Flori de Coada soricelului 30 g
Rizomi de Obligeana 10 g
Radacini de Valeriana 10 g

Infuzie, preparata dintr-o lingura amestec de plante la o cana cu apa; se beau 2 cani pe zi, dupa mesele principale.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii