Trimite unui prieten Printeaza pagina

Simturile nou-nascutului

Pana de curand, se credea ca reactiile nou-nascutilor sunt extrem de limitate. La multe din intrebari raspunsurile erau simple: nou-nascutul nu vede si nu aude.

In prezent, insa, teoria acceptata de toti specialistii este complet diferita: copilul nou-nascut aude, vede, miroase si simte (percepe).

VAZUL

Nou-nascutul vede inca de la nastere, numai ca vederea lui este de 20 de ori mai proasta decat cea a unui adult. Intrucat are vederea incomplet dezvoltata, el poate distinge numai conturul obiectelor care se gasesc la o departare de 25-30 cm de ochiul sau. Iar acest lucru este suficient ca sa reactioneze la diferite intensitati ale luminii.

Prefera sa priveasca fetele oamenilor (sunt atrasi de forma ovala). Acest lucru nu inseamna ca el poate recunoaste persoanele din jur. Pentru asta copilul are nevoie inca de mult timp.
Uneori bebelusul incearca sa vada si noaptea. Cu ajutorul razelor infrarosii s-a observat ca, in intuneric, el deschide si inchide ochii, se uita imprejur.

Cateodata avem impresia ca ochii micutului privesc piezis, din cauza ca muschii oculari sunt insuficient dezvoltati pentru a coordona miscarile ochilor (dar in cele mai multe cazuri este doar o impresie).

AUZUL

La nou-nascut auzul este mai dezvoltat decat vazul, iar acest lucru este evident, intrucat micutul a auzit multe inca din burta mamei. Nu este deloc surprinzator faptul ca, micutul, nu tresare de fiecare data cand se inchide usa. Urechea sa este deja antrenata, el poate distinge sunetele apropiate de cele departate.

Copilul recunoaste de asemenea si vocea umana. Insa pe cine aude el mai bine, pe mama sau pe tata? Aici parerile specialistilor sunt impartite. Multi medici considera ca, inca din burta mamei, copilul aude mai bine glasul tatalui, deoarece el percepe mai usor sunetele joase. Iar odata cu aparitia sa pe lume micutul devine mai sensibil la sunetele mai inalte (ex. glasul mamei).

GUSTUL

De la nastere copilul deosebeste toate gusturile. Simtul gustativ al copilului se dezvolta de timpuriu.

MIROSUL

Iata un experiment care a devenit clasic: daca i-am intinde nou-nascutului doua servetele, unul care a fost in contact cu sanul mamei, iar altul nu, am observa cum el intoarce capul spre primul servetel. Acest experiment a fost facut de catre un specialist american unui copil in varsta de 10 zile. Insa recordul a fost doborat de un grup de cercetatori care a facut acelasi experiment unui nou-nascut in varsta de 3 zile. Si nu e de mirare, ca doar prin intermediul mirosului copilul recunoaste apropierea sanului mamei.

SIMTUL TACTIL

Copilului ii place sa fie mangaiat, leganat si alintat. Anumite gesturi il linistesc, iar altele il agita. Parintii descopera acest lucru foarte devreme. II place de asemenea caldura si comfortul.


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii