Trimite unui prieten Printeaza pagina

Schizandra (Schizandra chinensis)

Planta cu inaltimea de 10-15 metrii, cu miros citric caracteristic al frunzelor si gust amar.

Scoarta plantelor tinere are culoare rosie maronie care, cu timpul, devine neagra-maronie.

Frunzele sunt petiolate, eliptice, cu un varf ascutit, iar florile, de culoare roz-pala, au un miros placut. Schizandra are fructe dispuse in forma de ciorchine, de culoare rosie. O planta produce 4-5 kilograme de fructe.

Schizandra infloreste in lunile mai-iunie, iar fructele se coc in lunile septembrie-octombrie.

Creste, in pricipal, in regiunile Primorsk si Khabarovsk, in sudul Sakhalin-ului, in nordul Chinei, si in peninsula Coreeana.

In scopuri terapeutice, se folosesc semintele si fructele plantei.

PRINCIPALII CONSTITUENTI

Fructele plantei contin zahar, acizi grasi, acizi organici, ulei eteric, vitamina E, schizandrin, schizandrol.

RECOMANDARI TERAPEUTICE

Schizandra este eficienta in starile astenice si asteno-depresive, psihastenie, depresii reactive care sunt insotite de simptome precum oboseala rapida, scaderea capacitatii de munca, iritatii, somnolenta, hipotonie si moleseala.

Dupa consumul preparatului de Schizandrina se poate observa o imbunatatire a acuitatii vizuale, scaderea oboselii analizatorilui vizual si, de asemenea, imbunatatirea vederii nocturne.

Schizandra este cunoscuta pentru proprietatile sale de stimulare a tractului gastrointestinal, a sistemului imun, a sistemului nervos central, a plamanilor, a ficatului, a rinichilor, a glandelor suprarenale, a metabolismului, a memoriei de lunga si scurta durata.

De asemenea, imbunatateste si creste rapiditatea reflexelor, creste rezistenta in conditii de stres, imbunatateste capacitatea organismului de a utiliza oxigenul si mareste rezistenta sexuala.

Administrarea preparatelor de Schizandra, ca si in cazul altor stimulatori, necesita prescriptie medicala si respectarea exacta a dozelor prescrise.

Preparatele sunt contraindicate persoanelor ce sufera de insomnii, excitatii nervoasa si tulburari ale activitatii cardiace.

MOD DE ADMINISTRARE

Ceai: Se prepara din fructele coapte si uscate ale plantei. Se recomanda 2-4 lingurite de fructe uscate la o cana cu apa clocotita. Se poate folosi miere ca indulcitor, zaharul nu este recomandat. 2-3 cani pe zi sunt suficiente pentru a obtine rezultatele dorite.

Tinctura: Are un efect sedativ mai mare decat ceaiul si se foloseste atunci cand se dorec efecte mai rapide. Doza recomandata este de 20-30 picaturi de tinctura pe stomacul gol sau la 4 ore dupa masa, de 2-3 ori pe zi, timp de 20-25 zile.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii