Trimite unui prieten Printeaza pagina

Sarcina multipla

Incidenta sarcinilor multiple a crescut mult in ultima perioada. Intre anii 1980 si 1997, numarul de gemeni nascuti a crescut cu aproximativ 75%.

Statisticile arata ca peste 3% din totalul sarcinilor sunt multiple. Asa ca daca astepti mai mult de un copil, nu esti singura!

Cand vorbim despre sarcinile multiple, in majoritatea cazurilor ne referim la gemeni. Sansa de a naste gemeni este mult mai probabila decat de a naste tripleti, cvadrupleti, etc.

A fi insarcinata cu doi sau mai multi copii te marcheaza in variate feluri. Sarcina ta va fi diferita, iar adaptarile la aceasta vor fi mult mai extinse decat in cazul unei sarcini obisnuite. Colaboreaza strans cu medicul tau pentru a te asigura ca sarcina decurge corespunzator.

Frecventa sarcinilor multiple

In afara de sansa, exista variati factori care contribuie la aparitia unei sarcini multiple. Sarcina multipla apare atunci cand un singur ovul se divide dupa fertilizare sau cand sunt fertilizati mai mult decat un ovul.

Fetii gemeni rezulta de obicei in urma fertilizarii a doua ovule separate (67% din sarcinile gemelare), fiecare copil avand propria placenta si propriul sac amniotic. Ei se numesc gemeni dizigoti sau gemeni fraternali.
In cazul gemenilor fraternali, poti avea un baiat si o fetita sau doi copii de acelasi sex. Gemenii dizigoti se intalnesc la 1 din 100 de sarcini.

In aproximativ 33% din sarcinile gemelare, gemenii provin dintr-un singur ovul care se divide in 2 structuri similare. Acestia sunt cunoscuti ca gemeni monozigoti sau gemeni identici. Gemenii indentici se intalnesc la 1 din 250 de nasteri.

Unul sau ambele procese descrise mai sus pot fi implicate atunci cand se formeaza mai mult de 2 feti. Asta inseamna ca tripletii pot rezulta prin fertilizarea a 1, 2 sau 3 ovule, iar cvadrupletii a 1, 2, 3 sau 4 ovule.

Sarcina gemelara, ce rezulta in urma unui tratament de fertilizare, duce cel mai frecvent la formarea de gemeni dizigoti. In cazurile de sarcina multipla cu mai mult de 2 copii, se pot naste atat gemeni fraternali, cat si gemeni identici.

Procentul de copii de sex masculin in sarcini multiple a scazut usor pe masura ce numarul de sarcini multiple a crescut. In alte cuvinte, pe masura ce numarul de copii avuti intr-o singura sarcina s-a marit, pe atat s-au marit sansele ca acesti copii sa fie fetite.

Frecventa gemenilor depinde de tipul de gemeni. Incidenta gemenilor identici nu pare a fi influentata de varsta, rasa, ereditate, numarul de sarcini sau de medicamentele administrate pentru cresterea fertilitatii. In schimb, in cazul gemenilor dizigoti, sansa de dezvoltare este marcata de toti acesti factori.

Ereditatea joaca un rol important in aparitia gemenilor. Incidenta sarcinilor cu gemeni dizigoti poate fi ereditara, din partea mamei. Un studiu a demonstrat ca, daca o femeie este fiica unui geaman, atunci prezinta o sansa mai crescuta de a naste gemeni. Un alt studiu arata ca 4% dintre femeile care au nascut gemeni sunt de asemenea gemene, insa numai 1,7% dintre barbatii cu copii gemeni au fost gemeni, la randul lor.
In plus, daca deja ai nascut o pereche de gemeni fraternali, sansa de a naste din nou gemeni creste de 4 ori.

Alti factori ce pot influenta dezvoltarea sarcinilor multiple includ:

  • medicamentele pentru cresterea fertilizatii
  • fertilizarea in vitro
  • varsta inaintata a mamei
  • sarcini dese
  • inaltime mare sau obezitate
  • intreruperea recenta a tratamentului cu anticonceptionale
  • administrarea de doze crescute de acid folic

Studiile au demonstrat ca rata nasterilor de gemeni la femeile care au utilizat cantitati ridicate de acid folic poate fi pana la de 2 ori mai mare decat la femeile care nu au consumat.

Nasterea copiilor la varste inaintate este un alt motiv al nasterilor gemelare. Se stie ca in 35% din totalul sarcinilor gemelare mama are o varsta mai inaintata. Varsta de 30 de ani pare a fi varsta magica dupa care numarul de sarcini gemelare incepe sa creasca. Peste 70% dintre sarcinile gemelare apar la femeile cu varste de peste 30 de ani. Cresterea incidentei de sarcini gemelare la femeile mai in varsta a fost atribuita nivelelor mai crescute de gonadotropine, hormoni ce stimuleaza maturarea si eliberarea ovulelor. Pe masura ce o femeie inainteaza in varsta, nivelul de gonadotropine creste, si exista o probabilitate mai mare de a produce si elibera 2 sau mai multe ovule in cursul ovulatiei.

Majoritatea sarcinilor gemelare la femeile in varsta sunt sarcini cu gemeni fraternali.

Atentionari speciale cu privire la gemenii identici

La gemenii monozigoti, diviziunea ovulului fecundat are loc intre primele zile si a 8-a zi de sarcina. Daca diviziunea oului are loc dupa ziua a 8-a poate duce la formarea unor gemeni conectati sau gemeni siamezi. Acesti copii pot imparti organe interne importante, precum inima, plamani sau ficat. Din fericire aceasta se intampla rar.

Gemenii identici pot fi supusi anumitor riscuri. Exista o sansa de 15% ca gemenii monozigoti sa dezvolte o problema grava numita "sindromul transfuziei de la geaman la geaman". Aceasta inseamna ca exista o singura placenta pe care vasele sanguine ale copiilor o impart. Problema apare atunci cand unul dintre copii primeste un aport sanguin mai mare decat celalalt.

La gemenii monozigoti exista riscul ca ambii sa dezvolte diferite tipuri de boli in cursul vietii. Acest lucru este mai putin probabil sa se intample la gemenii dizigoti.

Tehnologii reproductive asistate

Tehnologiile reproductive asistate sunt responsabile pentru aproximativ 65% din totalul sarcinilor gemelare. Aceste tehnici includ superovulatia, fertilizarea in vitro, si hiperstimularea ovariana.

Un studiu recent indica ca peste 55% dintre sarcinile care rezulta in urma aplicarii acestor tehnici sunt multiple.

Se cunoaste de mai mult timp faptul ca utilizarea medicamentelor pentru cresterea fertilitatii pot duce la superovulatie, in urma careia rezulta maturarea simultana a mai multor ovule si cresterea sanselor de sarcini multiple.

Unul dintre cele mai frecvent utilizate medicamente in tratamentul infertilitatii este clomid. Se foloseste in principal la femeile care nu ovuleaza. Utilizarea sa duce la hiperstimulare ovariana controlata si cresterea sanselor de a naste gemeni. Desi aceste sanse sunt mai mici decat in cazul altor medicamente de acest gen, ele totusi exista.

Gemenii se intalnesc, de asemenea, mai frecvent in sarcinile care rezulta in urma implantarii mai multor ovule fertilizate in vitro. Aceasta tehnica consta in implantarea mai multor ovule fertilizate in laborator in uterul femeii, in speranta ca macar unul se va implanta.

Hiperstimularea ovariana reprezinta stimularea ovarelor in vederea ovulatiei si formarii de ovule. Ea poate cauza o complicatie severa caracterizata prin marirea exagerata a ovarelor cu chisturi multiple. De asemenea, hiperstimularea poate duce la crestere in greutate, umflare abdominala, ascite, efuziune pleurala, dezechilibre electrolitice si hipotensiune.

Modalitati de identificare a sarcinii multiple

Ultrasonografia (ecografia) reprezinta cea mai buna metoda de a descoperi o sarcina multipla. Diagnosticarea se poate face, de asemenea, si prin metode radiologice dupa saptamanile 16-18 de sarcina, cand scheletul fetilor devine vizibil. Insa, aceasta a 2-a metoda este folosita rar in prezent.

Masurarea si examinarea abdomenului in cursul sarcinii este importanta. De regula, o sarcina gemelara se observa in cursul celui de-al 2-lea trimestru, deoarece burta se mareste mai mult si creste mai repede decat in cazul unei sarcini unice.

Prezinta sarcinile multiple mai multe riscuri decat cele unice?

Intr-o sarcina gemelara riscul de aparitie al complicatiilor este mai crescut. Posibilele complicatii includ:

  • avort spontan
  • moarte fetala
  • malformatii fetale
  • greutate mica la nastere
  • preeclampsie
  • probleme placentare - abruptio placentae, placenta previa
  • anemie materna
  • hemoragie materna
  • probleme cu cordoanele ombilicale - incalcirea si rasucirea cordoanelor intre ele
  • hidramnios sau polihidramnios
  • travaliu complicat prin prezentatie fetala anormala
  • travaliu prematur
  • nastere dificila sau prin cezariana

Una dintre cele mai mari probleme ale sarcinilor multiple o constituie nasterea prematura. Pe masura ce numarul fetilor creste, lungimea perioadei de gestatie si greutatea la nastere a fiecarui copil se reduc, desi aceast lucru nu este valabil pentru fiecare caz.

Durata medie a unei sarcini gemelare este de aproximativ 37 de saptamani. In cazul tripletilor este de 35 de saptamani.

Malformatiile fetale in sarcinile multiple sunt mai frecvente decat in sarcinile unice. Incidenta malformatiilor minore este de 2 ori mai crescuta. Malformatiile se intalnesc mai frecvent la gemenii identici decat la gemenii fraternali.

Unele dintre principalele scopuri ce trebuie avute in vedere in cazul unei sarcini multiple este lungirea duratei sarcinii pe cat de mult posibil si evitarea nasterii premature. Cea mai buna modalitate pentru a realiza aceasta este prin odihna la pat. Asa ca, daca medicul iti recomanda repaos la pat urmeaza instructiunile intocmai.

Cresterea in greutate este importanta intr-o sarcina multipla. Vei lua in greutate mai mult decat normalul de 10-13 kg, in functie de numarul de copii. Administrarea suplimentelor cu fier este esentiala.

Nasterea copiilor

Modalitatea de nastere intr-o sarcina multipla depinde mai ales de pozitia copiilor in uter. Posibilile complicatii ale travaliului si nasterii, in plus fata de prematuritate, includ urmatoarele:

  • prezentatii anormale (ex. prezentatie transversala)
  • prolapsul cordonului ombilical (cordonul ombilical iese inainte copiilor)
  • abruptio placentae
  • afectare fetala
  • hemoragie dupa nastere

In cazul gemenilor, pot aparea toate posibilile combinatii de pozitii fetale. Ambii copii pot fi pozitionati cu capul in jos, picioarele inainte sau transveral. Cand ambii copii sunt pozitionati cu capul inainte poate fi incercata o nastere vaginala. Este posibil ca un copil sa se nasca natural, iar celalalt sa necesite o operatie de cezariana, daca isi modifica pozitia, cordonul ombilical iese inaintea copilului, sau daca este afectat in cursul nasterii primului fat.

Dupa nasterea a doi sau mai multor copii, mama este tinuta sub observatie atenta deoarece exista riscul aparitiei unei hemoragii din cauza modificarii rapide a marimii uterului, care este foarte destins in cursul sarcinii. Se administreaza intravenos medicamente, de regula oxitocina, pentru a contracta uterul cu scopul de a opri sangerarea, astfel incat mama sa nu piarda prea mult sange. O hemoragie crescuta poate produce anemie si necesita transfuzii sanguine si tratament indelungat cu fier.


Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Data ultimei menstruatii:


Introdu lungimea medie a ciclului menstrual
pentru a afla data urmatoarei ovulatii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii