Trimite unui prieten Printeaza pagina

Saptamana a 7-a de sarcina

Ce se petrece in organismul tau?

In saptamana a 7-a de sarcina copilasul tau a crescut pana la aproximativ 8 mm, iar spre sfarsitul acestei saptamani el va avea in jur de 10-13 mm. Greutatea sa - 0,8 g.

Incepe formarea fetei. Pe suprafata sa apare o mica fosa care poarta denumirea de foseta nazala. In continuare, in locul acestei fose se formeaza plica nazala si nasul propriu-zis. Odata cu plica nazala se formeaza si doua eminente pereche din care se vor dezvolta pavilioanele urechii. De asemenea, apar doua arcade osoase, precursorii maxilarului si mandibulei.

Continua dezvoltarea si cresterea intensa a creierului. Inima este deja impartita in camere, iar in plamani apar mugurii bronhiilor - ducte prin care aerul este condus la plamani.

La nivelul membrelor inferioare si superioare, aflate in dezvoltare, incep sa se diferentieze mainile si picioarele.

Teoretic, copilasul tau este considerat inca embrion. El are forma arcuata si prezinta o mica codita, prelungirea coccisului. Aceasta codita va disparea in urmatoarele 2 saptamani.

La sfarsitul acestei saptamani este deja format cordonul ombilical ce leaga sistemul cardiovascular al embrionului cu placenta, astfel se formeaza circulatia utero-placentara. Din acest moment alimentatia si respiratia embrionului sunt asigurate de sangele circulant prin vasele placentei si cordonul ombilical.

Fii atenta!

Majoritatea avorturilor spontane ale primului trimestru se produc in saptamana a 7-a de sarcina.

De ce se intampla acest lucru? Daca in saptamana a 5-a corpul galben se dezvolta si functiona la maxim, in saptamana a 7-a el incepe sa involueze si sa produca mult mai putin progesteron si estrogeni. Iar acesti hormoni joaca un rol foarte important in dezvoltarea embrionului in aceasta perioada a sarcinii.

Rolul de producere al acestor hormoni va fi preluat acum de placenta aflata in dezvoltare. De aceea, soarta sarcinii va depinde de cat de matura si pregatita este placenta sa preia noile sale functii.


Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Data ultimei menstruatii:


Introdu lungimea medie a ciclului menstrual
pentru a afla data urmatoarei ovulatii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii