Trimite unui prieten Printeaza pagina

Saptamana a 22-a de sarcina

Ce face bebelusul?

In saptamana 22 de sarcina, viitoarea ta fetita sau baietel arata ca un nou-nascut in miniatura, cu o lungime de 27,5 cm si o greutate de 350-420 grame.

Pielea ramane inca ridata pana cand nu va acumula suficient tesut adipos sub piele. Laguno, firicelele fine de par care acopera corpul copilului, devine tot mai evident. Buzele sunt mai conturate, ochii se dezvolta in continuare, cu toate ca irisul nu are inca suficient pigment.

Organele si sistemele bebelusului se diferentiaza tot mai mult, se adapteaza tot mai mult functiilor pe care le vor indeplini.

Cum te schimbi tu?


In afara de faptul ca burtica continua sa creasca in dimensiuni, pot aparea si modificari ale pielii. Vorbim despre vergeturi. Unele femei nu se confrunta niciodata cu vergeturile, totusi la minim jumatate dintre gravide acestea sunt prezente. Vergeturile au diferite nuante, de la roz la maro inchis, si devin mai evidente odata cu evolutia sarcinii. Pot aparea nu doar pe abdomen, ci si pe fese, coapse si sani.

Un alt capriciu al pielii, care te poate afecta in saptamana 22 de sarcina, sunt asa-numitele „stelute vasculare”. Ele apar de obicei pe fata, gat, piept si maini. Cauza lor este cresterea nivelului de estrogen in timpul sarcinii. De regula, acestea dispar dupa nastere.

De asemenea, in aceasta perioada, poti observa o crestere a libidoului. Datorita cresterii fluxul de sange in organism, creste si sensibilitatea zonelor erogene. Ca rezultat , se mareste posibilitatea de a obtine orgasm in timpul actului sexual. Multe femei in aceasta perioada a sarcinii prezinta multiorgasm. Conform statisticilor, un numar mare de femei experimenteaza pentru prima data orgasmul anume in acest moment al sarcinii.

Este evident ca in timpul sarcinii burtica si sainii cresc in dimensiuni, dar exista si alte modificari mai putin evidente si mai putin discutate. Cauza lor, ca la majoritatea simptomelor sarcinii, sunt hormonii.

  • Parul se indeseste si capata mai multa stralucire. Nu creste mai mult par, pur si simplu nu pierzi la fel de multe fire ca inainte. Bucura-te de el, pentru ca dupa nastere va incepe sa cada de doua ori mai repede. Nu inseamna ca ai o lipsa de oligoelemente, pur si simplu vor cadea acele fire de par, care nu au cazut la timpul lor.
  • Cresterea pilozitatii. Androgenii pot cauza aparitia parului pe fata, abdomen si piept.
  • Modificari ale unghiilor. Unghiile cresc mai repede ca inainte; pot suferi schimbari ale texturii si grosimii. La unele femei, unghiile se ingroasa, iar la altele dimpotriva, devin mai moi si mai fragile.
  • Schimbari ale pielii. Unele femei sunt mai norocoase, iar pielea devine mai curata si mai sanatoasa ca niciodata. Alte in schimb se confrunta cu aparitia acneei. Cresterea cantitatatii de melanina provoca aparitia unei dungi pe piele, care se intinde de la buric la osul pubian, iar pe fata poate aparea „masca de sarcina”.
  • Marirea si intunecarea mameloanelor si areoleleor.  Mameloanele si areolele devin mai mari si mai intunecate; micile umflaturi de pe areola (glande ce produc substante de combatere a bacteriilor si lubrifiaza pielea) devin mai proeminente.
  • Cresterea in dimensiune a picioarelor. Aceasta se datoreaza pe de o parte edemului, si pe de alta parte musculaturii si ligamentelor mai relaxate.

Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Data ultimei menstruatii:


Introdu lungimea medie a ciclului menstrual
pentru a afla data urmatoarei ovulatii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii