Trimite unui prieten Printeaza pagina

Saptamana a 20-a de sarcina

Ce se petrece in organismul tau?

Saptamana a 20-a de sarcina! Tu si bebelusul tau ati parcurs jumatate din drum, mai ales jumatatea cea mai dificila si raspunzatoare. In aceasta saptamana bebelusul tau cantareste aproximativ 260 g, iar lungimea lui este de 14-16 cm - dimensiunea unei banane.

Intreg corpul copilului este invelit de vernix caseosa (substanta de culoare alb-cremoasa, formata din lanugo si celulele pielii), care il protejeaza pe toata perioada sarcinii si il ajuta sa traverseze canalul de nastere.

El a inceput sa inghita tot mai mult, ceea ce reprezinta fara indoiala o practica buna pentru sistemul sau digestiv. De asemenea, in saptamana a 20-a de sarcina se formeaza meconiul (substanta vascoasa de culoare inchisa), ca rezultat al proceselor digestive in urma inghitirii lichidului amniotic.

Cum te simti tu?

In timpul sarcinii secretiile vaginale devin mai abundente. Acest fenomen se numeste leucoree. Ele au o culoare alba sau galbuie si prezinta o consistenta densa.

Nu te ingrijora! - nu este o infectie.

Leucoreea este produsa de marirea afluxului de sange spre tesuturile uterine. Apropo, acest aflux permite medicului sa detecteze sarcina in stadiile sale timpurii: mucoasa uterului devine albastra sau violeta (semnul Chadwick).

Daca aceste scurgeri sunt foarte abundente foloseste absorbante. Utilizarea dusurilor vaginale nu este recomandata.

Daca totusi folosesti dusul, straduie-te ca jetul de apa sa nu fie foarte puternic si sa nu patrunda in vagin mai adanc de 2,5 cm.

Folosirea dusului poate provoca hemoragii sau, mult mai grav, embolie gazoasa. Embolia gazoasa reprezinta patrunderea aerului in sange. Apare rar, insa consecintele sale pot fi foarte grave.


Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Data ultimei menstruatii:


Introdu lungimea medie a ciclului menstrual
pentru a afla data urmatoarei ovulatii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii