Trimite unui prieten Printeaza pagina

Saptamana a 19-a de sarcina

Ce se petrece in organismul tau?

In aceasta saptamana bebelusul tau a acumulat aproximativ 200 g, iar lungimea lui ajunge pana la 13-15 cm.

Mainile si picioarele devin simetrice si proportionale cu restul corpului. Rinichii continua sa produca urina.

Saptamana a 19-a de sarcina este momentul critic pentru dezvoltarea celor 5 simturi de baza. Creierul copilului determina regiuni speciale care vor raspunde de simtul tactil, miros, gust, auz si vaz.

El incepe sa cunoasca mediul inconjurator: isi suge degetul, se atinge pe fata, isi mangaie piciorusele si manutele, inghite lichid amniotic.

Cum te simti tu?

De la inceputul sarcinii pana acum ai acumulat in jur de 3,6-6,3 kg. Cum se distribuie aceasta greutate?

Doar 200 g corespund copilului. Placenta cantareaste aproximativ 170 g, lichidul amniotic 320 g, tot atat (320 g) cantareste si uterul. S-au marit si sanii, fiecare cu 180 g. Restul greutatii se datoreaza volumului crescut de sange si altor depozite.

Uneori poti simti o senzatie dureroasa sau chiar dureri fulgeratoare intr-o singura parte sau in ambele parti laterale ale abdomenului. Aceste dureri apar la nivelul ligamentelor rotunde ale ovarului.

Ligamentele rotunde sunt atasate de partile laterale ale uterului, in portiunea sa superioara, si de peretii laterali ai pelvisului. In timpul sarcinii, cand uterul se mareste, ligamentele se intind, devenind mai lungi si mai groase. Miscarile tale intind si mai tare aceste ligamente ceea ce provoaca senzatii neplacute sau chiar durere. Acest lucru nu constituie un motiv pentru ingrijorare. Insa, daca durerea persista, este prezenta chiar in perioadele de odihna, sau daca este foarte puternica adreseaza-te medicului tau.

Este posibil ca in aceasta saptamana sa observi modificari de culoare ale pielii. Aceasta se datoreaza continutului crescut de estrogen. Inchiderea la culoare a pielii este un lucru obisnuit in timpul sarcinii. De obicei, modificarile apar deasupra buzei superioare, la nivelul obrajilor, fruntii, si se numesc cloasma.

De asemenea, datorita cresterii nivelului de melanina (substanta care coloreaza parul, pielea si ochii), se intuneca la culoare sfarcurile, axilele, cicatricile, pistruii, defectele pielii si vulva, la fel ca si linia ce trece de-a lungul abdomenului de la ombilic spre osul pubian. La majoritatea femeilor gravide, aceste modificari trec la scurt timp dupa nastere. Intre timp protejeaza-ti pielea si evita expunerea la soare, care intensifica modificarile pigmentare.

Pruritul (mancarimea) este un alt simptom frecvent ce apare in timpul sarcinii. Aproximativ 20% dintre femeile gravide sufera de prurit. De obicei, el nu prezinta un pericol nici pentru tine si nici pentru bebelusul tau. Pruritul apare datorita intinderii pielii, in special in cazul unei cresteri rapide in greutate.

Sfat!

In cazul aparitiei pruritului, ca si in cazul oricarui alt simptom nou, este necesar sa te adresezi medicului tau. Cel mai des nu necesita tratament, dar incearca sa nu te scarpini intens in zonele afectate. In asa fel doar vei intensifica mancarimea.

Poti calma pruritul folosind lotiuni calmante ce contin mentol sau chiar creme hidratante obisnuite.


Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Data ultimei menstruatii:


Introdu lungimea medie a ciclului menstrual
pentru a afla data urmatoarei ovulatii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii