Trimite unui prieten Printeaza pagina

Saptamana a 12-a de sarcina

Ce se petrece in organismul tau?

Saptamana a 12-a de sarcina incheie ce-a de-a treia luna de dezvoltare a copilasului tau. El are acum o lungime de aproape 61 mm si o greutate de aproximativ 8-14 g.

Unele evenimente interesante si importante se petrec in aceasta perioada. De exemplu, incepand cu aceasta saptamana in sangele fatului sunt prezente nu doar celulele rosii (eritrocitele) ci si celulele albe (leucocitele), ce raspund de apararea imuna. Totusi, pana in momentul nasterii si cateva luni dupa nastere, fatul, dupa care copilul, nu poate crea independent un raspuns imun. Apararea sa este asigurata doar de imunitatea pasiva - acea aparare pe care i-o asigura mama prin intermediul celulelor imune, ce se gasesc la inceput in sangele, iar apoi in laptele matern.

Au loc procese importante la nivelul tractului digestiv. Intestinul continua sa creasca . El isi mareste considerabil lungimea si, intrucat loc in regiunea pelviana este foarte putin, acesta incepe sa se dispuna in anse (la fel ca la adulti).

Cu toate ca fatul nu se alimenteaza normal (pe gura), intestinul sau nu este gol. In cea de-a 12-a saptamana de sarcina el incepe sa faca primele miscari de inghitire. Fatul inghite lichidul amniotic din jurul sau.

Apar primele semne de formare a unui reflex foarte important - reflexul de supt. El isi poate apuca cu gurita degetul cel mare si pentru o anumita perioada il suge destul de activ.

Continua dezvoltarea creierului, formarea cailor de conducere ale maduvei spinarii si cresterea fibrelor nervoase ale nervilor periferici.

Spre sfarsitul acestei saptamani se pot observa destul de bine organele sexuale externe. Insa, printr-o ecografie obisnuita inca nu se pot diferentia (atat de mici sunt).

Tot in aceasta saptamana scheletul copilului, care a inceput mai devreme sa se dezvolte, acum se afla in faza de osificare.

Degetelele mainilor si picioarelor s-au separat complet, iar unghiile continua sa creasca. Pe corp apar regional fire de par.

Creste cantitatea de lichid amniotic. Volumul sau total este acum de 50 ml. In acest moment lichidul este asemenator plasmei materne, cu exceptia ca contine mai putine proteine.

Cum te schimbi tu?

Spre sfarsitul saptamanii a 12-a uterul devine prea mare ca sa incapa in totalitate in cavitatea pelviana. El are o proprietate extraordinara de a se intinde in timpul sarcinii; va reveni la dimensiunile anterioare in cateva saptamani dupa nastere.

Inainte de sarcina, uterul tau este apoape solid, volumul sau este de doar 10 ml sau chiar mai putin. In timpul sarcinii el se transforma intr-un sac muscular cu pereti mai subtiri, continand fatul, placenta si lichidul amniotic. La sfarsitul sarcinii volumul sau poate atinge 5-10 litrii. In asa fel, capacitatea sa se mareste de 500 sau chiar 1000 ori.

Este probabil ca inca pentru cateva saptamani sa nu ai nevoie sa porti haine de gravida, dar nu poti nega faptul ca in aceasta saptamana talia s-a marit.

Sfat!

Daca pana acum nu te-ai ocupat cu sportul, acum este timpul sa incepi exercitiile de dimineata. Atrage atentia mai mult asupra exercitiilor care pun in miscare muschii spatelui si membrelor inferioare.

Ai grija de mentinerea frumusetii sanilor. Alege-ti un sutien care ofera sanilor o sustinere mai buna si foloseste doar lenjeria din bumbac.


Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Data ultimei menstruatii:


Introdu lungimea medie a ciclului menstrual
pentru a afla data urmatoarei ovulatii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii