Trimite unui prieten Printeaza pagina

Prazul

Originar din bazinul mediteranean, a fost bine cunoscut inca din Antichitate. In Romania se cultiva pe mari suprafete, in special in sudul si estul tarii, mai putin in Ardeal, Banat si Crisana.

PRINCIPALII CONSTITUENTI

Prazul contine 87-90% apa, 52% proteine, 4% hidrati de carbon, grasimi 0,4%, 3 mg% sodiu, 130 mg% potasiu, 50 mg% calciu, 25 mg% fosfor, 0,6% fier, 20 mg% vitamina A, 0,05 micrograme % vitamina Bl si B2, 0,3% niacina si 30 mg vitamina C. Sub forma de microelemente, sunt prezente magneziul, manganul, sulfatul si siliciul. Valoarea energetica este apreciata la 22 kcal din care cantitatea resorbita este de cca 79%.

RECOMANDARI TERAPEUTICE

Intern. La Praz sunt dominante proprietatile diuretice, diureza facandu-se cu eliminarea masiva a ionului de sodiului (efect declorurant, util pentru suferinzii cardiaci, renali, diminuand edemele, retentia generala de apa in tesuturi), precum si de acid uric si urati, de unde recomandarile in litiaza urica, guta, artritism, azotemie, ateroscleroza etc.

Prazul este un laxativ remarcabil si un calmant al starilor iritative ale tractului digestiv. Are proprietati vermifuge contra limbricilor si oxiurilor. Deosebit de bun emolient, este util in inflamatiile acute si cronice ale cailor respiratorii, raguseala, tuse, faringita, traheita. Este considerat, de asemenea, un adjuvant in ateroscleroza.

Extern. Este util in furuncule, ulceratii supurate, guta, angine. Aplicatiile calde pe abdomen favorizeaza emisia urinei in cazurile de retentie, iar prin tamponarea mucoasei nazale, se opresc hemoragiile.

Se recomanda contra bataturilor prin aplicatii locale cu un macerat de frunze de Praz timp de o zi in otet. Se cauta sa se tina cat mai mult (6-8 ore) in contact cu zona respectiva si se repeta cateva zile la rand. Are efecte favorabile si contra hemoroizilor externi.

Cosmetica. Actiunea sa emolienta, face din Praz una din legumele cu efect favorabil asupra tenurilor; de asemenea, este activ in acnee si in atenuarea petelor de roseata (cuperoza). In cosmetica parului, Prazul este pentru parul brun ceea ce este Musefelul pentru parul blond, respectiv are rolul de a-i da reflexe foarte frumoase.

MOD DE INTREBUINTARE

Consumat ca atare.

Decoct foarte concentrat; baut regulat, este un foarte bun diuretic. Decoctul serveste si pentru clatirea parului brun.

Sirop pectoral din decoct foarte con-centrat amestecat cu o greutate egala de miere. Se iau 4-5 linguri pe zi.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii