Trimite unui prieten Printeaza pagina

Pepenele galben

Parfumatul Pepene galben, fara a avea o valoare terapeutica deosebita care sa-l faca sa fie recomandat in vreo afectiune, are unele proprietati favorabile in cura de fructe de sezon. Originar din Asia Centrala si Estica si Arabia tropicala, era cunoscut din Antichitate si cultivat cu mult inaintea erei noastre. In cantitate mare, este greu digerabil.

PRINCIPALII CONSTITUENTI

Contine 90-95% apa, 0,6-1% proteine, 0,1% grasimi, 3-6% glucide, 25 pana la 3000 U.I. vitamina A, cate 0,03 mg% vitaminele B1 si B2 si mici cantitati de vitamina C. Contine saruri de potasiu (75 mg%), calciu (1 mg%), fosfor etc. Valoarea energetica este de 30 kcal la 100 g.

RECOMANDARI TERAPEUTICE

Mult mai slab ca efecte terapeutice decat Pepenele verde, este, in schimb, un bun laxativ vegetal, comparabil cu prunele uscate. Se recomanda in anemii, constipatie, hemoroizi, litiaza urinara, reumatism si tuberculoza pulmonara.

In medicina populara, semintele, sub forma de decoct (o lingurita la o cana), se recomanda ca expectorante si in tratamentul hemoroizilor.

Este contraindicat in diabet, in colite, enterite si dispepsii.

MOD DE INTREBUINTARE

Consumat ca atare in stare proaspata sau sub forma de dulceata.

Suc proaspat cu efecte laxative.

Semintele uscate si pisate ca antivomitiv (in medicina populara).

Extern. Aplicatii locale in arsuri usoare si inflamatii: cataplasme locale cu pulpa zdrobita. Se recomanda sub forma de masti cosmetice pentru tenurile uscate.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii