Trimite unui prieten Printeaza pagina

Patrunjelul

Patrunjelul este originar de pe litoralul mediteranean. In afara radacinilor, se utilizeaza in fitoterapie atat frunzele, cat si semintele.

PRINCIPALII CONSTITUENTI

Continutul in ulei volatil in partile aeriene este de cca 0,3%, dar in seminte este mult mai mare. Semintele contin cca 20% ulei gras format din acizi grasi nesaturati. Utilizarea semintelor este contraindicata in uzul intern.

Frunzele de Patrunjel cu radacina contin 3% proteine, 6% hidrati de carbon, 20 mg% sodiu, 600 mg% potasiu, 145 mg% calciu, 75 mg% fosfor, 4,8 mg% fier, 730 mg% vitamina A, 10 microg% vitamina B1, 0,20 mg% vitamina B2, 0,8 mg% niacina, peste 100 mg% vitamina C (de 2-3 ori mai mult decat portocalele). Contine si numeroase microelemente: iod, magneziu, mangan, sulf, cupru si o enzima. In radacini, continutul in vitamina A este mai ridicat (730 ng%).

RECOMANDARI TERAPEUTICE

Intern. Prin continutul mare in ulei volatil, adaosul frunzelor de Patrunjel in preparate culinare are efect tonic-aperitiv. Sunt de mult cunoscute proprietatile sale febrifuge, iar sub raportul actiunii emenagoge (de reglare a ciclului si calmare a durerilor), este una dintre cele mai active plante.

Frunzele de Patrunjel sunt un stimulent general, antianemic si antirahitic, ca si un tonic nervin. Asupra aparatului circulator, actioneaza ca vasodilatatoare si in reglarea circulatiei capilare.

Radacinile de Patrunjel sunt un diuretic important, recomandat in afectiuni renale, cu deosebire in litiaze. Important este faptul ca el are si efect declorurant.

Are, de asemenea, un rol tonic-aperitiv, fiind un stimulent general si nervin. Are remarcabile proprietati antixeroftalmice, antirahitice si antianemice. Regleaza tulburarile de ciclu.

Extern. Sucul de frunze combate nevralgiile, cu efecte si in nevralgii dentare. Pentru efectul antiinflamator, se recomanda in iritatii ale pielii, contuzii, echimoze, intepaturi de insecte, ca si in inflamatii ale ochilor.

Cosmetica. Frunzele se pot utiliza pentru curatirea tenului si totodata sunt considerate ca un remediu contra pistruilor.

MOD DE INTREBUINTARE

  • Consumat ca atare, in adaos la diferite preparate culinare - indeosebi ca tonic-aperitiv si stomahic
  • Infuzie de frunze, cu o lingurita la cana, 2-3 cani pe zi
  • Suc proaspat (din frunze), cu care se fac aplicatii de 2-3 ori pe zi, timp de 15-20 zile, con-tra pistruilor
  • Suc (din radacini), 50-100 ml pe zi
  • Suc, in amestec cu alcool de 70 grade in parti egale, pentru cataplasme aplicate in zonele dureroase; in nevralgii dentare se pune un tampon de vata imbibat in sucul amestecat cu alcool pana la tratamentul cariei, care nu trebuie amanat
  • Spalaturi vaginale antileucoreice cu decoct concentrat din seminte, din 2 linguri la 100 ml apa
  • Decoct din 50 g radacini fierte 20 minute intr-un litru de apa; se strecoara si se indulceste, bandu-se 2-3 cani pe zi.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii