Trimite unui prieten Printeaza pagina

Patlagelele vinete

Relativ tarziu introduse in cultura (sec. al XV-lea), provenind din India, China si Birmania, unde cresc in stare salbatica, Patlagelele vinete sunt mult apreciate pentru valoarea lor culinara, insa se digera mai greu, fiind mai putin recomandate sau chiar contraindicate in afectiunile stomacale si intestinale.

PRINCIPALII CONSTITUENTI

Contin 92% apa, 1,3% proteine, 0,2% lipide, 5,5-6% hidrati de carbon si numeroase saruri minerale: sodiu 5 mg%, 220 mg% potasiu, 10 mg% calciu 15 mg% fosfor, 0,5 mg% fier, 15 mg% sulf, precum si magneziu, mangan, zinc, cupru, iod, ca microelemente. Patlagelele vinete contin cca 4 micrograme% vitamina A, 0,05 mg% din vitaminele B1 s.i B2, 0,06 mg% niacina si cca 6 mg% vitamina C. Ca atare (fara ulei), au valoare energetica redusa: 27 kcal la 100 g parte comestibila.

RECOMANDARI TERAPEUTICE

Patlagelele vinete sunt recomandate in bolile cardiovasculare, renale, hepatice, in diabet, in reumatism, guta, iar in afectiunile pancreatice ca stimulent. Au si proprietati usor diuretice, sedative si tonice in anemie.

MOD DE INTREBUINTARE

Consumate sub forma de preparate culinare.

Frunzele sub forma de cataplasme in arsuri, abcese, hemoroizi.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii