Trimite unui prieten Printeaza pagina

Ocitocina - hormonul care da viata

Ocitocina este un hormon cu structura complexa, sintetizat la nivelul creierului de catre hipotalamus, si stocat in glanda pituitara (hipofiza). Ea indeplineste in organism functii legate de nastere si lactatie.

Din hipofiza, prin circulatia sanguina, ocitocina ajunge la organele tinta - uterul si glandele mamare, actionand asupra lor.

Ocitocina are un efect de stimulare a musculaturii netede a uterului, crescandu-i activitatea contractila. Are deci un rol important in declansarea si desfasurarea travaliului.

De asemenea, ea stimuleaza lactatia prin intensificarea sintezei de prolactina - hormon raspunzator de secretia laptelui. In plus, contribuie la contractia celulelor mioepiteliale de la nivelul glandelor mamare, stimuland expulzarea laptelui.

Un efect important al ocitocinei il reprezinta si participarea sa la formarea legaturii naturale dintre mama si bebelus imediat dupa nastere.

Spre sfarsitul sarcinii, cantitatea de ocitocina din sange creste si ajunge la nivele maxime in timpul noptii, iar ziua scade (iata de ce majoritatea nasterilor incep noaptea). In timpul travaliului nivelul de ocitocina creste si mai mult, in special in etapa a-2 a si a-3 a.

Ocitocina poate fi administrata pentru initierea si stimularea travaliului la indicatia medicului. Ea poate fi folosita in acele situatii in care este necesara o nastere rapida pe cale naturala din cauza riscului crescut de aparitie a complicatiilor la mama si la fat.

De exemplu, se poate produce scurgerea timpurie a lichidului amniotic si absenta contractiilor. In aceasta situatie, in care travaliu este indelungat (ex. peste 12 ore) si cantitatea de lichid amniotic este redusa, creste riscul de infectie a uterului si a membranelor fetale.

O nastere rapida este obligatorie si in cazul unei toxemii gravidice - stare care se manifesta frecvent prin aparitia de edeme, proteine in urina, cresterea tensiunii arteriale. In cadrul acestei complicatii poate fi pusa in pericol atat viata mamei, cat si a copilului.

O alta indicatie pentru administrarea de ocitocina o reprezinta incompatibilitatea de grup sanguin Rh (in organismul mamei se formeaza anticorpi care distrg hematiile copilului).

In situatiile enumerate mai sus, ocitocina se foloseste numai daca colul uterin este pregatit pentru nastere, adica este relaxat si scurtat, iar canalul sau este deschis. In cazurile in care colul nu este inca pregatit, pana la administrarea de ocitocina, se folosesc diverse metode cu scopul de a stimula pregatirea sa.

Ocitocina se administreaza doar intramuscular sau intravenos. In cazul administrarii intravenoase, actiunea de contractie uterina se produce dupa 3-5 minute de la injectare si dureaza aproximativ 3 ore. La fat ajung cantitati minore, neavand efecte semnificative.

Ocitocina poate fi folosita in repetate randuri pentru a stimula travaliul, si in cazul slabirii sau incetarii contractiilor uterine.

In perioada postnatala ocitocina este indicata, in principal, pentru contractia uterului cu scopul de a preveni hemoragiile uterine postnatale. In acelasi scop, in cazul efectuarii operatiei de cezariana, preparatul se injecteaza in muschii uterini.

De asemenea, dupa nastere, ocitocina se administreaza pentru profilaxia si tratarea stazei laptelui in sani, deoarece usureaza debutul evacuarii laptelui din glandele mamare in perioada postnatala timpurie (cu conditia ca formarea laptelui sa decurga normal).

Indiferent de cauza, administrarea de ocitocina este permisa numai sub un control medical adecvat si intr-un mediu spitalicesc. Hormonul se injecteaza in asa fel incat ritmul de deschidere a colului uterina sa nu se deosebeasca de cel dintr-o nastere normala, deoarece atat pentru mama cat si pentru copil stimularea excesiva a contractiilor uterine poate fi foarte periculoasa.

Cand se doreste administrarea de ocitocina trebuie luate intotdeauna in considerare contraindicatiile acesteia:

  • atunci cand nasterea pe cale naturala nu este posibila (de exemplu, cand copilul este prea mare sau are o pozitie transversala, cand bazinul mamei este prea ingust, etc.)
  • col uterin imatur
  • in cazul prezentei cicatricilor uterine, cat si in cazul prezentei cicatricilor dupa cezariana si miomectomie (operatie de indepartare a tumorilor benigne uterine - mioame), deoarece exista pericolul de ruptura a uterului
  • in cazul prezentei obstacolelor pentru nasterea pe cale naturala, ca de exemplu in cazul unei tumori a colului uterin, atreziei si al modificarilor cicatriciale care impiedica deschiderea colului uterin
  • sensibilitatea pacientei la ocitocina

O atentie speciala se atrage asupra folosirii ocitocinei in cazul sarcinilor multiple. De asemenea, ocitocina trebuie adminsitrata cu atentie si in cazul semnelor de hipoxie fetala, deoarece aceasta creste frecventa si intensitatea contractiilor uterine in cadrul carora vasculariazatia placentei scade.

Pentru a preveni aparitia complicatiilor in cazul administrarii de ocitocina este necesara respectarea stricta a dozei preparatului si a vitezei de injectare.


Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Data ultimei menstruatii:


Introdu lungimea medie a ciclului menstrual
pentru a afla data urmatoarei ovulatii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii