Trimite unui prieten Printeaza pagina

Nucul

Adus din Persia de catre romani in primele secole ale erei noastre, ajuns simbol al vietii si al fecunditatii, Nucul a gasit conditii favorabile de dezvoltare in tara noastra. Nucile au o valoare biologica foarte ridicata - sub raport energetic, plastic, favorizand unele functii metabolice. Valoare medicinal se considera in trecut ca are invelisul carnos sau pericarpul. In prezent se folosesc in acelasi scop therapeutic, validat stiintific, frunzele.

PRINCIPALII CONSTITUENTI

Nucile proaspete contin cca 17% apa, iar cele uscate aproape deloc. Continutul in proteine este destul de ridicat (15%), iar in grasimi foarte ridicat (63%). Hidratii de carbon sunt prezenti in proportie de 14%, sarurile de Na (4 mg%), foarte bogate in potasiu (545 mg%), calciu (70 mg%), fosfor (430 mg%), fier (2,1 mg%), vitamina A (4 mg%), B2 (0,10 g%), niacina (1 mg%), iar vitamina C 15 mg%. Valoarea in kilocalorii este de 705, din care cantitatea de energie resorbita este de peste 90%. Extractul de nuci contine si acid omega-3, indicat in afectiuni inflamatorii si boli cardiovasculare.

RECOMANDARI TERAPEUTICE

Intern. Are proprietati astringente care actioneaza atat in diareile rebele, cat si in oprirea hemoragiilor, iar prin continutul in vitamina C, este si antiscorbutic. In afectiunile renale se citeaza efectul adjuvant in litiaza renala si enurezis (incontinenta urinara). Mai aparte sunt proprietatile diuretic-depurative fiind folosit de aceea ca antidot in intoxicatiile cu compusi de mercur, manifestate prin ulceratii ale pielii si ale ganglionilor. Bune rezultate se obtin si in combaterea oxiurilor si limbricilor. In fine, se citeaza utilizarea in reumatism si guta.

Frunzele de Nuc reprezinta o materie prima cunoscuta pentru proprietatile astringente, antidiareice si tonice, in scrofuloza si rahitism, precum si ca adjuvante antidiabetice. Se mai recomanda in leucoree, precum si pentru combaterea transpiratiei.

Extern. Sucul nucilor verzi poate fi utilizat pentru indepartarea negilor la copii, precum si pentru tratarea celor scrofulosi sau rahitici. Baile cu coji de nuca se recomanda ca tonice. Fiind astringente, atat nucile verzi cat si coaja verde se recomanda sub forma de gargara in amigdalite.

MOD DE INTREBUINTARE

Decoct preparat din 80-100 g la un litru, care se adauga in apa de baie sau cu care se face gargara.

Pentru indepartarea negilor, acestia se freaca usor cu suc de nuca verde de 3 ori pe zi, dar nu mai mult de 3-4 zile.

Frunzele de Nuc reprezinta o materie prima cunoscuta pentru proprietatile astringente, antidiareice si tonice, in scrofuloza si rahitism, precum si ca adjuvante antidiabetice. Se mai recomanda in leucoree, precum si pentru combaterea transpiratiei.

Miezul nucilor asociat in parti egale cu miere este un aliment energetic aproape complet.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii