Trimite unui prieten Printeaza pagina

Nasturelul

Cunoscut si sub denumirea de Hrenita, Creson, Brancuta de apa sau Frunza voinicului, Nasturelul este o planta caracteristica izvoarelor si paraielor limpezi. Este una din cele sapte feluri folosite la masa rituala a Pastelui evreiesc.

PRINCIPALIl CONSTITUENTI

Proteine si hidrati de carbon in cantitati mici, substante minerale in cantitati apreciabile, in special fier, magneziu, fosfor, iod (45 mg%), calciu (200 mg%) si arsen, cupru, zinc si sulf, sub forma de microelemente. Contine cantitati mari de vitamina C (140 mg%), precum si vitaminele A, B1, B2, niacina si vitamina E.

RECOMANDARI TERAPEUTICE

Intern. Pe langa utilizarea ca salata de primavara, Nasturelul are si o serie de indicatii terapeutice: in astenie, anorexie, anemie, tuberculoza, bronsite, litiaza biliara, eczeme, reumatism, parazitoze in testinale, diabet si chiar in cancer. Majoritatea acestor recomandari raman insa sa fie verificate.

Extern. Se recomanda in caderea parului, in plagi greu vindecabile si in ulceratii cutanate.

MOD DE INTREBUINTARE

Consumat sub forma de salata. Suc proaspat 60-150 ml pe zi, indoit cu apa rece.

Extern. Sucul proaspat, sub forma de frictiune, este utilizat in caderea parului. In plagi, se fac comprese cu frunze proaspete sfaramate.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii