Trimite unui prieten Printeaza pagina

Murul

Este un binecunoscut si raspandit arbust din regiunile deluroase, de la marginea padurilor, rarisuri, pana in zona superioara.

PRINCIPALII CONSTITUENTI

Murele contin cca 84% apa, 1,2% proteine, 1% acizi organici, 9% hidrati de carbon (zaharuri 3,48% pana la 6%), saruri de Na (3%), K (190 mg%), Ca (30 mg%), Fe (0,9 mg%), vitamina A (45 mg%), cantitati mici de vitamina B1 si B2 (0,04 mg%), niacina si vitamina C (25-40 mg%).

Sub aspect energetic, murele au o valoare de 48 kcal la 100 g.

Frunzele de Mur contin taninuri, acizi organici, peptide, substante colorante, flavonoide, inozitol, vitamina C.

RECOMANDARI TERAPEUTICE

Datorita continutului mai ridicat in tanine, cu calitati astringente, murele sunt utilizate in diaree si raguseala.

Frunzele de mur au efect tonic, dar mai ales astringent, atat pentru uz intern, cat si pentru uz extern.

MOD DE INTREBUINTARE

  • Consumate ca atare, crude
  • Sirop obtinut dintr-un kg de suc (din fructe zdrobite si lasate, pentru sucul lor, 24 de ore), la care se adauga 900 g zahar sau 1,2 kg miere. Se fierbe pana la consistenta siropoasa.
  • Se utilizeaza si extern, in gargarisme
  • Infuzia de frunze de Mur (o lingurita la cana) este indicata in gastroenterite, enterocolite, in congestiile de hemoroizi, menoragii, metroragii si in infectii pulmonare. Pentru uzul extern se folosesc, tot sub forma de infuzie, 2 linguri frunze la 200 ml apa, in amigdalite si in angina, sub forma de gargara.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii