Trimite unui prieten Printeaza pagina

Migdalul

Migdalele reprezinta una dintre acele seminte la care proprietatile nutritive se impletesc cu cele terapeutice. De la Migdal se folosesc semintele (samburii), atat de la varietatea dulce, cat si de la cea amara. Numai varietatea dulce este comestibila. Cea amara are insa proprietati terapeutice.

PRINCIPALII CONSTITUENTI

Semintele proaspete contin pana la 88% apa, iar cele uscate numai 4,5% apa. Ele contin cca 18% proteine, 54-55% grasimi, 16% hidrati de carbon, acizi organici, saruri de potasiu (833 mg%), calciu (250 mg%), fosfor (455 mg%), fier (4,1 mg%), vitamina A (20 micrograme%), vitamina B1 (0,20 micrograme %), B2 (0,60 micrograme%), niacin (4,2 mg%) si cantitati mici (1 mg%) vitamina C.

Valoarea energetica este apreciata la 615 kcal la 100 g seminte uscate.

RECOMANDARI TERAPEUTICE

Intern. Migdalele se recomanda in ulcerul gastric si in gastrite hiperacide, deoarece. In acelasi timp, migdalele stimuleaza peristaltismul intestinal. Durerile si arsurile gastrice se reduc simtitor dupa consumarea semintelor de migdal. Tot asupra aparatului digestiv au si o actiune antiseptica intestinala remarcabila. Sunt, de asemenea, usor laxative.

Ele constituie un foarte agreabil remediu pectoral, fiind indicate chiar si in tusea convulsiva..

Prin compozitia lor chimica foarte complexa sunt tonice si reconstituante generale (inclusiv ale sistemului nervos) si remineralizante, putand fi consumate ca adjuvante in tuberculoza.

Deoarece au un continut redus de glucide, migdalele pot fi consumate de diabetici.

Extern. Prin actiunea emolienta si trofica asupra tesuturilor se recomanda in eczeme, arsuri sau crapaturi ale pielii.

Cosmetica. "Laptele" de migdale constituie un preparat foarte indicat pentru catifelarea si hidratarea pielii.

MOD DE INTREBUINTARE

Decoctia pectorala din coaja cu 50 g la litrul de apa, fiarta 20 minute. Se beau pana la 4 cani pe zi, in mai multe reprize.

Samburi zdrobiti, cate 10-15 de 2 ori pe zi, folositi ca preparat antiulceros.

Si mai eficace contra ulcerului este un amestec din 30 samburi de migdale dulci, o lingura lapte si o lingurita smantana.

Sirop, care se prepara din 500 g samburi dulci, 150 g samburi amari, 125 ml apa si 750 g miere. Acestea se freaca pana se obtine o pasta care se fierbe la baia de apa cu 1,5 1 apa rece si 2,5 kg zahar. Se poate aromatiza cu esenta de portocale. Se pastreaza la frigider.

"Laptele" de migdale, intrebuintat in uz extern, inclusiv in cosmetica, se prepara din 100 g migdale lasate in apa cateva ore, pentru a li se umfla pielita, care sa poata fi apoi curatata. Se zdrobesc cu pufina apa rece, se amesteca cu sirop din 100 g zahar la 2 1 apa si se utilizeaza, ca atare.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii