Trimite unui prieten Printeaza pagina

Metabolismul energetic

Alimentele furnizeaza energia necesara mentinerii proceselor vitale ale organismului. Pentru a exprima cantitatea de energie eliberata de catre alimente (principii nutritive) sau energia consumata de catre organism, unitatea de masura cea mai folosita CALORIA.

O calorie este cantitatea de caldura necesara pentru a creste temperatura unui gram de apa cu un grad Celsius. Deoarece caloria este o unitate de masura mult prea mica pentru a exprima cu usurinta schimburile energetice din organism, se foloseste Kilocaloria (kcal). Kilocaloria reprezinta cantitatea de caldura necesara pentru a creste temperatura unui litru de apa cu un grad Celsius.

O alta unitate de masura pentru a exprima energia este KiloJoule(kJ). Acesta reprezinta cantitatea de enrgie necesara pentru deplasarea unui corp cu masa (greutatea) de un kilogram pe distanta de un metru cu o forta de un Newton.

1 kcal = 4,185 kJ

1kJ = 0,239 kcal

Valoarea energetica a nutrientilor (alimentari) folosita in practica este:

  • Glucide = 4 kcal/gram sau 16,7 Joule
  • Proteine = 4 kcal/gram sau 16,7 Joule
  • Lipide = 9 kcal/gram sau 37,7 Joule
  • Alcool = 7 kcal/gram sau 29,3 Joule

Echilibrul energetic corespunde acelui acelui aport alimentar care este egal cu cheltuiala de energie, realizand mentinerea unei greutati corporale stabile. Insuficienta aportului energetic se traduce prin scadere ponderala, iar excesul acestuia produce cresterea in greutate.

Energia cheltuita de catre organismul uman poate fi impartita in mai multe componente:

- energia utilizata in repaos (metabolismul bazal (este energia utilizata pentru mentinerea functiilor vitale, ca respiratia); reprezinta aproximativ 60-75% din energia totala utilizata);

- efectul caloric/termic al elementelor nutritive (actiunea dinamica specifica alimentelor; reprezinta 10% din energia totala utilizata)

- energia utilizata in activitatea fizica (reprezinta 15-30% din energia totala utilizata)


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

       

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii