Trimite unui prieten Printeaza pagina

Leusteanul

Leusteanul este originar din bazinul mediteranean, unde se intalneste si azi in stare salbatica. Era cultivat inca din vremea romanilor.
Pentru proprietatile lor condimentare sunt intrebuintate frunzele. Insa in scop medicinal - in afara de acestea - sunt recomandate semintele si in mod special radacinile.

PRINCIPALII CONSTITUENTI

Toate partile plantei contin ulei volatil (0,6-1% in planta ucata), numerosi acizi, intre care acidul acetic si benzoic. In special in partile subterane sunt prezente grasimi, taninuri, saruri minerale si diferiti acizi organici.

RECOMANDARI TERAPEUTICE

Intern. Toate partile plantei, dar indeosebi radacinile, maresc simtitor diureza, favorizand eliminarea clorului si a compusilor azotati, fapt care determina recomandarea lor in edemele cardio-renale.

Leusteanul este si un hipotensiv active.

In fitoterapia aparatului respirator, Leusteanul favorizeaza expectoratia, iar in cea a aparatului digestiv actioneaza in normalizarea scaunelor, atat in caz de constipatie, cat si in scaunele neregulate.

Are rol in cresterea secretiilor salivare si gastrice, deci se recomanda si ca tonic-aperitiv.

Extern. In special, radacinile si semintele se recomanda pentru bai fortifiante, in special pentru copiii debili.

Frunzele sunt utilizate pentru ulceratii, in aplicatii locale.

MOD DE INTREBUINTARE

  • Frunzele consumate ca atare, in preparate culinare
  • Infuzie din seminte cu 1/2 lingurita la o cana de apa, 2 cani pe zi
  • Decoct din radacini, cu o lingurita la o cana de apa, 2-3 cani pe zi
  • Pulbere din radacina uscata, 2-3 varfuri de cutit pe zi.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii