Trimite unui prieten Printeaza pagina

Inul

Fiind cultivat aproape pe tot globul de multe secole, originea lui certa nu este cunoscuta. Inul si produsele lui (fibre, seminte, ulei) provin in prezent din Europa, Ar-gentina, Maroc, Turcia, India si alte tari.

PRINCIPALII CONSTITUENTI

Semintele contin 30-45% ulei gras sicativ format din trigliceridele acizilor linoleic, linolenic, oleic, stearic, palmitic si myristic. Contin 20-25% proteine, 3-10% mucilagii. Mai contin steroli si colesterol, glicozizi cianogenici (0,1-1,5%), saruri minerale.

Fibrele contin celuloza (86-90%), substante pectice (1-2%), ceara, substante grase si lignina in cantitati mai mici. In cenusa fibrelor au fost puse in evidenta calciu (50%), potasiu (17%), siliciu (13%), fier si aluminiu (8%).

RECOMANDARI TERAPEUTICE

Preparatele pe baza de seminte de In se folosesc in tratamentul lupusului asociat cu nefrite, si pentru efectele favorabile in functia arteriala si in agregarea trombocitara. De asemenea, se folosesc in constipatiile cronice, in afectiunile colonului in urma abuzului de laxative si purgative, in colonul iritat, in diverticulite (inflamatia unor diverticuli ai duodenului, intestinului subtire sau a colonului). De asemenea, s-a avizat utilizarea ca mucilag in gastrite si enterite.

Extern s-a aprobat utilizarea sub forma de cataplasme pentru tratamentul inflamatiilor locale.

MOD DE INTREBUINTARE

  • Semintele de In se folosesc, pentru combaterea constipatiei cronice si calmarea colonului iritat, ca atare, cu conditia sa nu fie sparte, deoarece se oxideaza foarte repede. Pentru adulti se recomanda 2 lingurite de seminte intregi, spalate rapid intr-un jet de apa. Apoi se pun intr-o cana cu apa la temperatura camerei si se tin 2-3 ore, dupa care se "administreaza" cu totul, preferabil seara, inainte de culcare
  • Extern se utilizeaza sub forma de faina proaspat rasnita din care se prepara un terci cu putina apa calduta, care se pune intre tifoane si se aplica pe locurile inflamate
  • Nu se recomanda in ocluzii intestinale. Intarzie absorbtia medicamentelor luate concomitent cu semintele de In, ceea ce poate afecta efectele acestora

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii