Trimite unui prieten Printeaza pagina

Insuficienta cardiaca si circulatorie

Insuficienta cardiaca desemneaza acea stare de activitate insuficienta a cordului, avand consecinta directa imposibilitatea indeplinirii functiei sale de pompa circulatorie (care activeaza si intretine circulatia sanguina in intregul organism).

Cordul insuficient nu mai poate asigura debitul sanguin adecvat necesitatilor normale ale organismului, datorita unei contractii cardiace deficitare.

In insuficienta cardiovasculara pot interveni, cu rol adjuvant (ajutator), preparate fitoterapice. Au rol moderat in imbunatatirea activitatii cardiace si circulatorii extractele medicinale din urmatoarele plante:

Coada calului

  • Decoct, o lingura planta la o cana cu apa, care se bea in cursul unei zile.

Frunze de Mesteacan

  • Infuzie concentrata, preparata din 2 linguri frunze la o cana cu apa (200 ml); dupa racire, se adauga pentru neutralizarea aciditatii infuziei un varf de cutit de bicarbonat de sodiu. Se lasa in repaus 6 ore, apoi intreaga cantitate se va bea in doua reprize, la cel putin 4 ore interval intre ele.

Radacina de Osul iepurelui

  • Decoct, preparat dintr-o lingura pulbere de radacina de planta la o cana de apa; se bea o cana pe zi, dar impartita in doua reprize (pranz si seara).

Tinctura de Paducel, cate 15-20 picaturi odata, de 3 ori pe zi.

In insuficienta cardiaca, dar si in tulburarile circulatorii, tot ca adjuvante se pot folosi si urmatoarele ceaiuri medicinale:

Flori de Tei 10 g
Flori de Coada soricelului 10 g
Flori de Musetel 20 g
Frunze de Roinita 20 g
Frunze de Rozmarin 10 g
Radacina de Valeriana 30 g

Se prepara un decoct dintr-o lingura amestec de plante la o cana de apa, care se fierbe acoperita la foc domol, timp de maximum cinci minute. Dupi racire si filtrare se bea decoctul in mai multe reprize, in timpul zilei.

In tulburarile circulatorii din perioada menopauzei (atat de frecvente si suparatoare pentru femei) se recomanda urmatorul ceai medicinal:

Frunze si flori de Paducel 20 g
Frunze de Roinita 10 g
Frunze de Menta 20 g
Frunze de Salvie 20 g
Fructe de Anason 10 g
Talpa gastii 30 g

Infuzie din 2 linguri amestec de plante la o cana de apa; se bea o singura cana pe zi, dar in mai multe reprize.

Deoarece, atat insuficienta cardiaca cat si tulburarile circulatorii apar deseori la bolnavi cu hipertensiune arteriala, se recomanda asocierea, la tratamentul antihipertensiv de baza, de ceaiuri medicinale, tinand insa seama de cantitatea maxima de lichide admise in 24 de ore si care la aceasta categorie de bolnavi este in general restrictiva.

In caz de insuficienta circulatorie periferica, care apare in multe afectiuni caracterizate prin diminuarea afluxului venos spre inima, manifestata prin racirea extremitatilor, puls slab, hipotensiune, piele palida si umeda etc. se recomanda pe langa tratamentul medicamentos si bai calde cu plante, repaus la pat, incalzirea extremitatilor.

Cum deseori insuficienta cardiovasculara se insoteste si de edeme periferice (retinerea apei in tesuturi), se recomanda pe de o parte reducerea pana la excludere a clorurii de sodiu (sarea de bucatarie) din alimentatie si a lichidelor consumate, iar pe de alta, eliminarea retentiei de lichide in tesuturi, atat prin administrare de medicamente diuretice majore, cat si prin infuzii sau decocturi diuretice obtinute din plante.

Regimul alimentar al bolnavului cu insuficienta cardiovasculara este in linii mari echilibrat, bazat in special pe legume, fructe, produse lactate, fainoase, cu reducerea (sau excluderea) condimentelor, alimentelor indigeste, a cafelei, ceaiului rusesc si a alcoolului. Nu trebuie uitat ca fumatul este daunator cordului, astfel incat tigara ii este interzisa bolnavului cardiovascular.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii