Trimite unui prieten Printeaza pagina

Igiena organelor genitale

Respectarea igienei corporale se impune de la cea mai frageda varsta si nu poate fi completa daca se neglijeaza organele genitale.

Igiena organelor genitale este obligatorie in primul rand din considerente fiziologice, deoarece se stie ca la nivelul organelor genitale se acumuleaza in mod continuu secretii ale glandelor sebacee. Acestea se depun in cutele mucoasei genitale, in special la sexul feminin reprezentand un mediu favorabil pentru fixarea si dezvoltarea microbilor, urmata de aparitia unor stari inflamatorii. Resturile de urina ramase de la nivelul organelor genitale externe amplifica mirosul dezagreabil al secretiilor.

Este necesar de reamintit ca, inaintea efectuarii toaletei organelor genitale, mainile trebuie bine spalate.

La baieti, igiena organelor genitale, trebuie zilnic efectuata cu apa si sapun, insistandu-se la nivelul preputului glandular, in cutele caruia se pot depozita secretii dezagreabile si diversi germeni care irita aceste zone. Daca se produce totusi iritatia glandului, se va utiliza pudra de talc si crema protectoare pe baza de vaselina.

Organele genitale ale sexului feminin, prin structura lor anatomica, solicita o ingrijire si mai atenta, deoarece acestea emit secretii si substante odorante in cantitati mai mari. Cutele mucoasei vulvare si vaginale sunt mai numeroase, putandu-se depozita aici - odata cu impuritatile - si diversi germeni. De aceea la fetite se va pastra o igiena minutioasa a organelor genitale si totodata o riguroasa igiena corporala.

Se recomanda spalarea zilnica a organelor genitale externe cu apa calduta, de preferinta fiarta si racita. Spalatul, nu se recomanda sa se faca in lignean, ci turnandu-se apa dintr-o cana sau de la dus pe mainile in prealabil spalate. Inainte de spalare este indicat ca fetita sa urineze. Spalatul trebuie efectuat cu sapun moale de toaleta, evitandu-se patrunderea clabucului in vagin, deoarece este iritant. Regiunea genitala se va clati bine cu apa deoarece resturile de sapun produc iritatii. Dupa spalarea cu apa si sapun se va utiliza un prosop uscat si moale. Se mai poate folosi pudra fina de talc parfumata cu lavanda. Lavanda are calitatea de a domina odoarea genitala comparativ cu alte parfumuri.

De retinut este combaterea constipatiei care este un factor favorizant in aparitia leucoreei (scurgere vaginala de lichid albicios, mucos, uneori purulent; "poala alba") si infectiilor.

Baia corporala generala in timpul menstrei, atunci cand se efectueaza, trebuie sa se faca numai in picioare, la dus si cu grija ca apa sa nu fie prea calda sau prea rece si sa nu patrunda, odata cu impuritatile, in interiorul organelor genitale. Din aceleasi motive, nu se recomanda scaldatul, in timpul verii, in perioada ciclului menstrual.


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii