Trimite unui prieten Printeaza pagina

Hamei (Humulus lupulus)

Hamei (Humulus lupulus)

Planta erbacee perena cu inaltimea de 4-5 metri, ce face parte din familia Moraceae. Prezinta un rizom lung, tarator si tulpina volubila, in 4 muchii, acoperita cu peri sub forma de carlige.

Frunzele sunt tri sau cincilobate, dispuse altern, lung petiolate. Pe fata superioara sunt verzi intunecate, iar pe cea inferioara mai deschise, acoperite cu perisori glandulari. Limbul frunzelor superioare este intreg.

Infloreste toata vara.Florile masculine sunt mici, cu cate 5 stamine, iar cele feminine sunt grupate in conuri. Sub fiecare solz al conului se gasesc cate 2 pistiluri, fiecare cu cate 2 stigmate.

Fructul este o nucsoara rotunda cu o singura stamina.

Hameiul este nativ in Europa si Asia de Vest. Astazi este cultivat si in America de Nord, America de Sud, Asia, Africa si Australia.

In scopuri terapeutice se folosesc conurile plantei, care se colecteaza prin septembrie, inainte coacerii lor depline, cand capata culoarea verde-galbuie.

PRINCIPALII CONSTITUENTI

Conurile de hamei contin o substanta amara - lupulina, ulei eteric, in componenta caruia intra: mircen, gumulen, farnezen.

De asemenea se gasesc alcaloizi, acizi clorogenic, valerianic, fitoncide, rasini, substante tanante, curamine, vitamine si alte substante.

RECOMANDARI TERAPEUTICE

Extractele din conurile de hamei sunt folosite in cosmetologie si practica dermatologica. Pe baza hameiului se fac diferite creme si solutii care au proprietatea de a indeparta matreata, de a intari parul, de a trata dermatitele, acneea si cheilitele.

Proprietatile antiinflamatorii, analgezice, bactericide si antialergice ale preparatelor din hamei s-au folosit in cadrul bolilor dermatologice, insotite de reactii alergice, mancarime, leziuni inflamatorii si alte simptome.

Infuzia din hamei este indicata pentru cresterea poftei de mancare, imbunatatirea digestiei, in cazul gastritelor, gastroenteritelor, bolilor hepatice si biliare.

Preparatele din hamei au de asemenea proprietati sedative, fiind folosite la bolnavii cu excitatie nervoasa, insomnii si afectiuni climacterice.

Decoctul obtinut din floare se foloseste ca remediu impotriva inflamatiei si induratiei uterului.

Hameiul se foloseste ca remediu natural impotriva arsurilor, calculilor, furunculilor, cancerului, crampelor, tusei, cistitei, febrei, isteriei, icterului, reumatismului si infectiilor parazitare.

MOD DE INTREBUINTARE

Infuzie din conuri de hamei: se doarna 200 ml apa clocotita peste o lingurita de conuri maruntite. Se acopera timp de 15 minute, se raceste si se strecoara. Doza recomandata este de 1/4 pahar de 3 ori pe zi, inainte de masa.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii