Trimite unui prieten Printeaza pagina

Glomerulonefrita acuta postinfectioasa

Boala intalnita frecvent in copilarie mai ales intre 6-12 ani la baieti.

Debuteaza cel mai frecvent ca un sindrom nefritic (renal) clasic care asociaza hematurie (eliminare de sange in ), edeme, hipertensiune arteriala si insuficienta renala acuta.

Debutul bolii este de regula brutal: angina (inflamare acuta a faringelui), sinuzita, scarlatina, etc.
In 30% din cazuri la debut apar tensiuni arteriale si insuficienta renala.

  1. Sindromul edematos
    La debut copilul are frecvente edeme si hipertensiune arteriala, realizand sindromul edematos:
    1. Edemul apare la fata (dimineata il gasim la pleoape), apoi la coapse si la gambe. El poate ramane localizat numai la fata, pleoape si gambe sau poate sa cuprinda si unele organe interne.
    2. Hematuria (prezenta de sange in urina)
    3. Hipertensiunea arteriala. Prezenta sa ne este indicata de urmatoarele semne clinice: cefalee (durere de cap) puternica, varsaturi, convulsii, paralizii trecatoare, coma. Hipertensiunea genereaza cele mai grave complicatii ale bolii.

  2. Sindromul urinar este caracterizat prin: oligurie (scadere a cantitatii de urina eliminate in timp de 24 h) sub 300 ml/zi pana la anurie, densitatea urinei este crescuta. Notam prezenta hematuriei (eliminare de sange in urina) ca simptom obligatoriu. Eliminarea clorului si sodiului este scazuta.

  3. Sindromul umoral (biochimic) - in sange apar semne de retentie azotata datorita diurezei (volum de urina secretata de rinichi) scazute.

Tratament

Impune in primele 3-10 zile restrictii la proteine, apa si sodiu, pana la diminuarea edemelor, repaus la pat. Regimul initial va cuprinde: lichide sub forma de ceai, compot, sucuri de fructe, salata de fructe, miere, zahar, salate, etc., urmand a fi adaptat formei clinice de boala.

In faza acuta, se va face tratament cu Penicilina G 1.200.000-1.600.000 UI/zi, zece zile si profilaxie cu Benzatin-Penicilina 1.200.000 UI la 2 saptamani - in timpul perioadei de stare a bolii 6-8 saptamani. Cei alergici la Penicilina, benificiaza de Eritromicina 30-50 mg/kgcorp/zi.

Tratamentul retentiei de apa si sodiu cuprinde:

  • regim fara sare, restrictie de lichide
  • Furosemid 0,5/2 mg/kgcorp/zi in 2 prize, sau
  • Aldactona 5-10 mg/kgcorp/zi Dupa restabilirea diurezei, cantitatea de lichide nu va mai fi restrictionata.

Tratamentul insuficientei cardiace asociaza Digoxin. Hipertensiunea arteriala beneficiaza de Nitroprusiat de sodiu, Nifedipina, Labetalol.

Copii cu glomerulonefrita acuta vor fi dispensarizati obligatoriu un an.


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii