Trimite unui prieten Printeaza pagina

Fitobalneologia

Fiind destinate uzului extern, baile de plante actioneaza la nivelul tegumentelor prin substantele active pe care le contin. Dar, din vasta flora care populeaza tara noastra, sunt recomandate numai cele care contin uleiuri esentiale, taninuri, substante cu actiuni dezinfectante, calmante si emoliente.

Indicatiile cele mai largi ale fitobalneologiei sunt starile de boala insotite de surmenaj, astenie, tulburari nervoase, tulburari circulatorii, osteoarticulare, precum si dermatozele, atat de frecvent intalnite in practica medicala.

Baile fitoterapeutice se prepara in mai multe feluri. Unul dintre acestea este urmatorul: intr-un saculet de tifon se pune cantitatea de amestec de plante din formula recomandata de fitoterapeut. Se umecteaza saculetul cu plante cu putina apa calduta. Dupa 10-15 minute se prepara, de la caz la caz, infuzia sau decoctul in cantitatea de apa indicata. Cand este inca fierbinte se pune in cada de baie cu apa, cu saculet cu tot, apoi saculetul se stoarce bine. La baie se mai poate adauga si putina sare grunjoasa (sare gema) de salina sau sare iodata.


Alti specialisti in fitobalneologie recomanda prepararea unui extract de baza prin macerarea plantelor din formula in apa calduta, timp de 4-5 ore. Din extractul de baza se utilizeaza 1/4 1 in 2 1 apa calda cu care se fac bai de maini, de picioare sau comprese. Extractul de baza se poate pastra opt zile, dar numai daca i se adauga un conservant (acid salicilic sau benzoat de sodiu). Desi prepararea de fiecare data a extractului de baza este mai incomoda, este mai recomandabila aceasta metoda.


Un alt mod de preparare, dar mult mai costisitor, este cel prin pregatirea unui amestec de uleiuri esentiale in alcool de 87 grade - 90 grade si turnarea amestecului respectiv in apa de baie. Desi metoda este mai usoara si mai rapida, prezinta insa dezavantajul ca in acest mod se utilizeaza numai o parte din substantele active din plante, respectiv uleiurile esentiale.

In ultimul timp, in special in tarile vestice, a aparut o noua metoda de tratament extern, dar numai pentru aplicatii locale, prin imbibarea unui "plasture" special cu substante active din plante. Dupa prealabila dezlipire a stratului protector, plasturele imbibat bine cu substantele active din plante se aplica direct pe piele si se lasa timp de 6-12 ore.

In distoniile neuro-vegetative, in degeraturi, in tulburarile de menopauza, ca si in unele boli ale organelor pelviene, se recomanda urmatoarea formula

Rp. Coada soricelului
30 g
Levantica
20 g
Rozmarin
20 g
Talpa gastii
20 g
Flori de Tei
10 g
M.f. species

D.s. extern: infuzie preparata din 300 g amestec de plante la 3 l apa. Se imbiba o bucata de tifon sau o compresa mare in aceasta infuzie si se aplica local in zona afectata de procesul patologic.

In tulburarile circulatorii centrale si periferice,
pe langa tratamentul intern, se recomanda si unele proceduri balneofitoterapeutice, fie locale, fie generale, folosind urmatoarea formula:

Rp. Coada soricelului
30 g
Menta
25 g
Fierea pamantului
10 g
Sunatoarea
25 g
Flori de Arnica
10 g
M.f. species

D.s. extern. Pentru bai de picioare se folosesc 100 g amestec de plante la 2 l apa, sub forma de infuzie, la care, dupa infuzare, se adauga 2 linguri de sare. Pentru stimularea nervilor vasomotori locali, se recomanda alternarea bailor fierbinti cu cele reci.
Pentru baile generale insa se utilizeaza 500 g amestec de plante, puse intr-un saculet de tifon si fierte timp de 5 minute, in 3 l apa. Dupa 10 minute, intreaga cantitate se pune in cada de baie. Se adauga si cca 300 g sare grunjoasa.

In unele tulburari metabolice, in starile de surmenaj fizic sau nervos, in anemie si in perioada de convalescenta dupa diverse boli, in special din cele infectioase, se recomanda:

Rp. Sulfina
20 g
Sovarv
20 g
Frunze de Nuc
10 g
Radacina de Obligeana
10 g
Radacina de Valeriana
10 g
Radacina de Lemn dulce
30 g
M.f. species

Din acest amestec de plante se prepara un decoct scurt (10 minute), din 300 g plante la 3 l apa; dupa o fierbere inceata se lasa sa se raceasca timp de 10 minute, intreaga cantitate se pune in apa de baie. O sedinta de baie dureaza 20 minute, dupa care bolnavului i se face masaj cu un prosop aspru. Dupa o astfel de baie, inainte de culcare se recomanda de uz intern si o infuzie, preparata din flori de Tei, Musetel sau de Coada soricelului in parti egale, din care se pun 2 lingurite la o cana cu apa, indulcita cu zahar sau cu miere de albine.

In caz de insomnie, in starile de neliniste sau de anxietate, se recomanda formula:

Rp. Melisa
20 g
Muguri de Pin
30 g
Talpa gastii
30 g
Busuioc
10 g
Maghiran
10 g
M.f. species

Pentru bai generale se recomanda prepararea unei infuzii din 300 g amestec de plante la 3 l apa. Dupa 10 minute de infuzare se pune intreaga cantitate in apa de baie, care nu trebuie sa depaseasca 45 grade C.
Dupa baie se recomanda si un ceai sedativ sau Ceaiul antistres Daphne sau produsul fitoterapeutic Sedocalm (Plantavorel). Astfel, efectul terapiei interne cu cel al terapiei externe se cumuleaza, influentand favorabil starea clinica a bolnavului.


In scop analgetic (antialgic) si mai ales in durerile reumatice, in nevralgii sau mialgii, in lumbago sau in sciatica, dar si in unele tulburari circulatorii locale si in neurodermite, se recomanda formula:

Rp. Coaja de Salcie
30 g
Coaja de Castan salbatic
20 g
Cretusca
20 g
Coada calului
20 g
Sulfina
10 g
M.f. species

Pentru bai generale se recomanda un decoct, preparat din 300 g amestec de plante la 5 l apa. Se fierbe in vas acoperit, timp de 10 minute, apoi intreaga cantitate se pune in apa de baie. Se adauga la baie si 250 g sare grunjoasa.
Pentru aplicatii locale se recomanda un decoct concentrat din 100 g amestec de plante la 1l apa, cu care se aplica comprese caldute pe locul dureros.

Tot pentru tulburarile circulatorii si in diverse algii se recomanda o infuzie din flori de Fan. In acest scop, cca 250 g flori de Fan se pun intr-un saculet de panza. Se inmoaie saculetul cu 200 ml apa calda. Se aduce la clocot 1 litru apa care se toarna peste saculetul cu flori si se infuzeaza intr-un vas acoperit, timp de 10 minute. Se stoarce usor saculetul si se aplica pe locul dureros.


In alergii cutanate, respiratorii sau digestive, pentru desensibilizare generala, alaturi de tratamentul intern, se recomanda bai preparate din urmatoarea formula:

Rp. Rostopasca
15 g
Rizomi de Pir
35 g
Trei frati patati
20 g
Salvie
10 g
Busuioc
10 g
Flori de Tei
10 g
M.f. species

Din acest amestec de plante se prepara o infuzie la 5 l apa. Se poate utiliza intreaga cantitate la o cada cu apa pentru bai generale sau pentru bai locale; cu acelasi amestec se pot aplica si comprese locale. Nu se pastreaza mai mult de 48 ore la frigider, incalzind usor infuzia de fiecare data, la cca 40 grade C.

In dermatozele acute sau cronice, in alergiile cutanate sau in inflamatiile pielii sau ale mucoaselor, dar si in hemoroizi, se recomanda formula:

Rp. Musetel
25 g
Coada soricelului
25 g
Rozmarin
10 g
Tarate de grau
40 g
M.f. species

Pentru aplicatii locale se prepara o infuzie din 50 g amestec la 1/2 l apa, iar pentru bai generale din 300 g amestec de plante la 3 l apa. Dupa 10 minute de infuzare, se utilizeaza fie local, fie in bai generale..
In dermatozele cronice, precum si in transpiratiile excesive ale picioarelor, se recomanda un decoct concentrat, preparat din 100 g coaja de Stejar la 1 litru de apa. Se fierbe pana cand cantitatea de apa ajunge la jumatate. Se filtreaza si se aplica local, sub forma de comprese.

Atat in reteaua de magazine specializate in comercializarea de plante medicinale, cat si in unele farmacii, exista numeroase formule de produse utile in fitobalneologie, dintre care amintim cateva:

  • Ceai tonifiant pentru copii. Se recomanda sub forma de bai generale in debilitatea fizica, in rahitism si in perioada de convalescenta dupa boli infectioase. Este preparat din 50 grame frunze de Nuc, 30 g radacina de Osul iepurelui si 20 g Cimbru. Se poate utiliza pentru efecte asemanatoare si produsul Baby-Plant.
  • Ceai balneologic antieczematos, preparat dupa urmatoarea formula: Coada calului 30 g, frunze de Podbal 20 g, frunze de Urzica 20 g, Trei frati patati 20 g si Cimbru 10 g. Se recomanda in special in dermatoze, atat la copii cat si la adulti, precum si in tratamentul hemoroizilor.
  • Ceai balneologic calmant, a carui formula este urmatoarea: Sulfina 50 g, flori de Tei 30 g, radacina de Valeriana 20 g. Se recomanda in starile de nervozitate sau de excitatie, insotite de insomnii, in hipersensibilitatea motorie si senzoriala, in nevrozele cardiace etc.
  • Ceai balneologic antireumatic. Este preparat dupa urmatoarea formula: radacina de Tataneasa 30 g, flori de Arnica 10 g, rizomi de Stanjenel 10g, Cretusca 20 g, Menta si coaja de Salcie, cate 30 g. Ceaiul balneologic are proprietati antiinflamatoare si antialgice, fiind recomandat ca adjuvant, atat in reumatismul articular acut, cat si in reumatismul cronic.

Modul de preparare a acestor ceaiuri este prezentat pe ambalaj sau in prospectul care le insoteste.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii